Den här synen kan bli vanligare även sommartid framöver. En oenig kommunstyrelse föreslår att ta bort ett förbud och låta hundar och ägare få vistas på stranden morgnar och kvällar.
Den här synen kan bli vanligare även sommartid framöver. En oenig kommunstyrelse föreslår att ta bort ett förbud och låta hundar och ägare få vistas på stranden morgnar och kvällar. Bild: Henrik Williamsson/Arkiv

Oenigt i politiken om nya regler för hundar på stranden

Kopplade hundar bör få vara på Laholms badstränder morgon och kväll även under badsäsong. Det tycker kommunstyrelsen. Fast inte enhälligt.

ANNONS
|

I september skrev en kvinna i Mellbystrand till kommunpolitikerna och undrade varför Laholms kommun helt förbjuder hundar på badstränderna under sommaren.

Hon föreslog att kommunen i stället skulle anta samma regler som finns på flera andra håll: att hundägare skulle få ta ner sina kopplade vovvar på stranden under morgnar och kvällar.

LÄS MER:Hundregler för stranden på väg att luckras upp

Brevet tog skruv. På tisdagen beslutade kommunstyrelsen att tillåta hundar på havsstranden mellan klockan 18 på kvällen och 8 på morgonen.

Men kommunstyrelsen var långt ifrån enig. Socialdemokraterna tyckte inte att beredningen av frågan var tillräcklig och ville ha återremiss. SD höll med.

– Jag tror vi får problem med det här. Det är redan i dag problem med lösspringande hundar på stranden och den som säger till ägarna får ovett tillbaka, säger Kjell Henriksson (S).

ANNONS

Förslaget om återremiss blev dock nedröstat.

– Det här var en bra idé. Lika bra att ta beslut på en gång, säger Roland Norrman (M).

– Jag tycker att förslaget är väldigt rimligt. Många har hund och man ska kunna gå en kvälls- eller morgonpromenad på stranden, säger Erling Cronqvist (C).

Tiderna är satta för att harmoniera med reglerna i grannkommunerna Båstad och Halmstad.

Saken är långt ifrån klar. Nu går kommunstyrelsens förslag vidare till kommunfullmäktige, där motståndarna får nya möjligheter att kräva återremiss. S och SD har 15 mandat, tillräckligt för att få igenom ett sådant krav.

Fullmäktige tar upp ärendet den 24 november.

LÄS MER:Hundägare vill få mer tid på stranden

LÄS MER:Råkar man säga till får man en riktig utskällning ...

LÄS MER:Varsågod, Laholms kommun – här får ni en säljande slogan

LÄS MER:Hundförbud beror på bajs

ANNONS