Ordföranden fick lön i Hökarenoveringen

Att projektledaren och dåvarande ordföranden Eskil Hartman fick lön under Hökagårdsrenoveringen väcker reaktioner hos politiker och andra bygdegårdsföreningar. Själv välkomnar han kommunens granskning.

ANNONS
|

Det surrar av rykten kring Hökagårdsrenoveringen och den spräckta budgeten. Bland annat om dåvarande ordföranden Eskil Hartmans lön som projektledare för renoveringen. Han bekräftar själv att han fick betalt.

- Jag fick 8 232 kronor brutto i månaden. Det var ett styrelsebeslut som givetvis togs utan min medverkan, säger Eskil Hartman till HP.

Lönen betalades ut under ett drygt år som projektet pågick.

Hade du tagit uppdraget som projektledare om du inte fått lön?

- Jag hade aldrig kunnat ta den rollen på helt ideell basis. Den tid jag har lagt ner överstiger vida den timlön som den här summan motsvarar, säger Eskil Hartman.

ANNONS

Föreningsmedlemmar som HP pratat med menar att han dessvärre var en projektledare som var svår att få tag på under byggtiden. Det samma framgår i en skrivelse som en anonym föreningsmedlem lämnat till kommunen.

- Det får stå för dem. Jag tycker att jag har varit tillgänglig, svarar Hartman själv.

HP har pratat med företrädare i andra bygdegårdsföreningar - som Lagagården och Våxtorps bygdegård - som också har gjort renoveringar med finansiell hjälp från Boverket och kommunen. De har inte haft någon ansvarig som har fått lön. Allt har skötts ideellt under projekt som pågått i flera år.

Projektledarlönen i sig en förstås en småsumma i förhållande till slutnotan på 9,1 miljoner och de fyra miljoner som budgeten överskreds med.

Men det är en av flera poster som har blivit dyrare än budget, konstaterar bland andra Laholms kommunråd Elisabet Babic (M). När kommunfullmäktige här om kvällen diskuterade Hökarenoveringen stod hon vid talarstolen och slog fast att kommunens bidrag inte ska gå till att betala löner.

- Att man måste hyra in professionella hantverkare för arbeten som vvs och el är en sak. Men har man betalat ut lön till ideellt arbete är det inte längre ideellt, säger hon.

ANNONS

Nu är det inte så enkelt som att säga att projektledarlönen betalts ut med just kommunens pengar.

Kommunen har förvisso gått in med 1,5 miljon i bidrag, gått i borgen för ett banklån på två miljoner och nu beviljat ett räntefritt lån på ytterligare 2,5 miljoner.

Men föreningen har även själv skrapat ihop en halv miljon.

- Det är ju därför som vi vill ha den här granskningen, för att se hur pengarna har använts. Vi kan ju i slutredovisningen se att av de 4 900 ideella arbetstimmar som man budgeterade med blev det bara runt 3 000 timmar, säger Elisabet Babic.

Eskil Hartman välkomnar också en granskning.

- Alla tycker det är tråkigt att det blivit så här. Men här finns inga oegentligheter att dölja, säger han.

ANNONS