När nuvarande ägaren till äldreboendet Tangon inte själv klarar utbyggnaden behöver någon annan ta över. Just nu är det politisk fördel för alternativet att låta kommunala Kommunfastigheter få köpa fastigheten för nästan 50 miljoner kronor.
När nuvarande ägaren till äldreboendet Tangon inte själv klarar utbyggnaden behöver någon annan ta över. Just nu är det politisk fördel för alternativet att låta kommunala Kommunfastigheter få köpa fastigheten för nästan 50 miljoner kronor. Bild: Jonatan Gernes/Arkiv

Politisk strid om vem som ska äga äldreboende

Kooperativet som äger äldreboendet Tangon ska avvecklas. Så långt är alla överens. Men i fråga om vem som ska ta över fastigheten finns det ideologiska skillnader i Laholmspolitiken.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Riksbyggens kooperativa hyresrättsförening har ägt och förvaltat Tangon sedan starten för 25 år sedan.

Dödsstöten mot föreningen kom i höstas, när fullmäktige sade nej till 60 miljoner i kommunal borgen för en utbyggnad av Tangon. Utan chans att göra den nödvändiga utbyggnaden stod det klart att kooperativet spelat ut sin roll och kommer att försvinna.

LÄS MER:Äldreboende måste se sig om efter nya ägare

Men vem ska ta över? Kommunstyrelsen fattade på tisdagen beslutet att det kommunala fastighetsbolaget Kommunfastigheter AB ska köpa fastigheten från Riksbyggen. Köpeskillingen är satt till 49,8 miljoner kronor.

Politikerna är dock djupt oeniga. Moderaterna vill att en extern part ska få köpa äldreboendet.

”Vi tror på konkurrens”

– Vi moderater ser gärna att det finns alternativ till kommunalt ägande. Så har det varit på Tangon och det har fungerat alldeles utmärkt. Vi tror på konkurrens, säger kommunrådet Roland Norrman (M).

ANNONS

Han radar upp argument för ett privat ägande. Bland annat att kommunen slipper gå i borgen för bygget och att en annan byggherre borde ha bättre förutsättningar att bli klar till årsskiftet 2024/2025.

– Våra egna bolag har mycket annat att göra som att bygga förskolor och renovera andra särskilda boenden. Låt dem hålla på med det, säger Norrman.

Tangon-komplexet i Laholms musikkvarter har 32 platser i särskilt boende. De skulle behöva bli nästan dubbelt så många.
Tangon-komplexet i Laholms musikkvarter har 32 platser i särskilt boende. De skulle behöva bli nästan dubbelt så många. Bild: Lantmäteriet

M, SD och MED tillhör dem som förordar externt ägande. C, S och KD står på andra sidan och vill att kommunens eget bolag.

Voteringen i kommunstyrelsen blev jämn. C, S och KD vann med 5-4.

– Jag står ofta mitt emellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Där S aldrig kan tänka sig privata alternativ kan jag göra det, säger kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C).

Men inte i det här fallet.

C: kommunalt ägande billigsat

– Ingen privat gör något av direkt välvilja mot en kommun. Man vill givetvis tjäna pengar och så måste det vara i näringslivet. Men någon måste alltid betala om någon annan ska tjäna på det och jag är helt övertygad om att detta blir det billigaste för kommunen, säger Cronqvist.

Frågan avgörs definitivt i kommunfullmäktige 30 mars. Över känsliga stridsfrågor vilar alltid ett hot om återremiss, då det bara krävs 14 röster för ett sådant beslut. Dock säger såväl C som M att det inte är aktuellt denna gång.

ANNONS

– Vi ska kämpa för att få 21 röster och vinna. Annars är det bara att erkänna sig slagen, säger Roland Norrman.

LÄS MER:Stor utbyggnad planeras på Tangon

LÄS MER:Tvärstopp för storsatsning på Tangons äldreboende

ANNONS