Per Ingvarsson kommer att hålla föredrag om hur högt upp i Lagan laxen brukade vandra innan kraftverken satte stopp. Bild: Beatrice Dalghi/arkiv
Per Ingvarsson kommer att hålla föredrag om hur högt upp i Lagan laxen brukade vandra innan kraftverken satte stopp. Bild: Beatrice Dalghi/arkiv

Sex frågor till fiskevårdaren Per Ingvarsson ...

... som håller i trådarna för seminariet ”Fria vandringsvägar i Lagan”. Sportfiskarna arrangerar en helg i Knäred tillsammans med Naturskyddsföreningen och Älvräddarna.

ANNONS
|

Fria vandringsvägar, betyder det att ni vill riva ut kraftverken?

– Vi vill ha Lagan till ett levande vattendrag. I dag är det mer eller mindre dött. Hur det ska gå till kommer vi att presentera på seminariet. Man behöver vatten i de gamla åfårorna.

–Att ta bort nedre kraftverket i Laholm vore en dröm för laxen, så att den får fria lekområden i åtta kilometer upp till Karsefors. Helst vill vi ha fisken upp till Knäred, det är målet.

Kan man få det utan att ta bort kraftverken?

– Jajamensan. Det är inga problem alls. Lagan är det enklaste vattendraget att restaurera, eftersom vi har torrfåror att arbeta med. På tio års tid kan vi ha det bästa laxfisket i hela Sverige, och kanske Europa, här i Lagan.

ANNONS

Programmet är brett. Vad är tanken bakom?

–Vi vill väcka uppmärksamhet för potentialen i Lagan som fiskevatten, naturområde, biologisk mångfald och turistattraktion. Det är bra för alla –kommunen, levande landsbygd och så vidare.

Ni har ett tak på hundra deltagare. Hur många kommer?

–Det vet vi inte. Vi hoppas att det blir en hel del.

En huvudperson på lördag är flodpärlmusslan. Hur ska man rädda den?

–Det krävs ett levande vattenekosystem. Det är inte så jättesvårt att skapa. Alla förutsättningar finns där.

På söndagen blir det exkursion utmed Lagan och filmvisning på Laholms biograf. Vad handlar filmen Damnation om?

– Det är en film från USA som gick upp på Göteborgs filmfestival för två år sedan. Den handlar om från idé till rivandet av ett jättekraftverk i USA för att rädda kungslaxen.

ANNONS