Starka scener på kullerstenarna

Laholms sommarspel bjuder upp till dramatiserade stadsvandringar, tio år sedan den förra vandringen. På fredagen håller de den första föreställningen av tolv inför publik.

ANNONS
|

En födande kvinna skriker ut sin smärta och ångest på Lilla gränd. Något som får förbipasserande på Kyrkogatan att undra om det är något överfall på gång i sommarkvällen. Men det är en av nio platser i centrala Laholm som Sommarspelen använder för dramavandringen som blandar allvarsamheter och komedi under tolv tillfällen i sommar, med start på fredagskvällen.

Med i ensemblen i år finns gammal som ung, gamla rävar som varit med flera år och de som provar på det som något nytt och spännande.

Gunnel Karlsson Helbl gjorde sin debut i sommarspelen för 15 år sedan.

– Miljön är så fantastisk, får man bara bort bilarna från gatorna är det som att resa hundra år tillbaka i tiden. Men i och med att vi rör oss till flera platser så får roddarna göra ett ännu större jobb för att allt ska vara på plats för våra scener och klädombyten på rätt ställen, de gör ett fantastiskt jobb, säger hon.

ANNONS

Övningarna med scenkläder ute på stan är en del av charmen tycker Benny Johansson, som har ett par olika framträdanden.

– Det ger lite plus att gå klädd som döden eller renässanskung genom stan, säger han och fortsätter:

– Jag har en roll där jag går in som döden, sent i en scen och gömmer mig. Då lyckades jag skrämma en närboende så att hon skrek högt, det var ganska roligt, säger Benny Johansson.

Spelplatserna ramas in av de små gatorna som förstärker stämningen. Samtidigt som skådespelarna ibland klämmer i med rösten för att höja känsloläget ytterligare.

– Publiken promenerar med och så dyker det upp små scener, det är bland annat den dansk-svenska historien som vi tar upp, säger regissören Monica Schramm.

Med påminnelser om vår egen historia kopplar de även ihop till aktuella händelser.

Fattigsverige, barnadöd och andra grymheter tas upp i en scen, som troligtvis inte lämnar någon i publiken med en ofuktad tårkanal – om inte hjärtat är gjort av samma underlag som scenen spelas på.

ANNONS