Succén har bara fortsatt för snidaren Bengt Bergh och hans träskallar

Den konstnärliga ådran väcktes plötsligt till liv när Bengt Bergh satte motorsågen i en stock. Han blev tv-kändis på köpet, och intresset för hans skulpturer har inte svalnat.

ANNONS
LocationHishult|
|

Förra våren skickade Hishultsbon Bengt Bergh in ett foto till SVT-programmet Landet runt. Han hade motorsågat fram ett träporträtt av statsepidemiolog Anders Tegnell och ställt det vid sitt staket.

Statstelevisionen tände på alla cylindrar. Alla andra medier också. Expressen, Hallandsposten, Sveriges radio – i maj 2020 ville alla intervjua Bengt Bergh.

LÄS MER:Träskulptur av Tegnell gjorde Bengt till rikskändis

Och på Nordanåvägen, utanför huset, flockades besökarna för att titta.

– Det var intensivt i våras och somras. Vi var nästan oroliga att det skulle orsaka en olycka. Men väldigt roligt att folk visade uppskattning, säger Bengt Bergh.

Bengt Berghs trähuvuden återkommande i Landet runt

Landet runt fortsatte hålla kontakten. Och när det populära programmet körde sin timslånga årskrönika för 2020 var Bengt huvudattraktionen. Han återkom gång på gång i programmet med inslag om trägubbarnas olika resor och äventyr.

ANNONS

Hur gick det för din ”Anders Tegnell”?

– Han är kvar i TV-huset i Göteborg. Tanken var att de skulle överlämna den till Anders Tegnell, men det har inte lyckats ännu.

Däremot har Tegnell själv uppmärksammat Bengts verk.

– Han nämnde en trästaty när han talade i Sommar i P1. Då skickade jag ett mejl till honom och fick svar nästan direkt. Han undrade hur man hittade hit eftersom han tänkte ta en tur neråt Skåne. Men sedan hörde jag inte mer, säger Bengt.

Själv förvånad över framgången

Bengts fru Wiveca säger att han alltid har haft en konstnärlig ådra, som kanske legat lite i träda. Plötsligt kom den fram igen i form av trägubbar.

– Jag sa ”sätt dem här vid staketet, en vid varje stolpe”. Det var i påskas. Sedan såg jag genom fönstret att folk började stanna till här. De pekade och skrattade, säger Wiveca.

Du är skicklig på att fånga ansiktsdragen ...

– Jag försökte göra en gubbe för några år sedan. Då blev det helt misslyckat. Men plötsligt lyckades det. Att det här kom fram med motorsåg var lite förvånande för mig själv också, säger Bengt.

Nu står det träskallar lite varstans på tomten. De senaste föreställer Gunde Svan och Thomas Wassberg. Även där är tanken att Landet runt till slut ska försöka överlämna dem till de forna skidkungarna. Deras världsmästarkollega Torgny Mogren har också han blivit avbildad i trä.

ANNONS

– Det är kul att se när de prackar på folk mina gubbar, tycker Bengt, som trots att han är en stillsam man verkar trivas med uppmärksamhet.

– Det är kanske något bekräftelsebehov som kommer fram, funderar han.

ANNONS