Den som behöver väldigt många timmars hemtjänst kommer i stället att hänvisas till särskilt boende. Det beslutet har nu fattats av socialnämnden i Laholm.
Den som behöver väldigt många timmars hemtjänst kommer i stället att hänvisas till särskilt boende. Det beslutet har nu fattats av socialnämnden i Laholm. Bild: Stefan Berg

Tunga hemtjänstbrukare måste flytta till äldreboende

Det är inte längre möjligt att få obegränsat med hemtjänst i Laholms kommun. Den som behöver mer än 140 timmar i månaden ska i stället vårdas på äldreboende.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Socialnämnden fattade beslutet på tisdagen. Bakgrunden är att kommunen kommit fram till att personer med de allra tyngsta hemtjänstbehoven drar högre kostnader hemma än om de hade bott på äldreboende. Brytpunkten går vid 140 timmar per månad.

– 140 timmar är mycket tid. Till detta tillkommer alla eventuella larm, så det kan i slutändan vara ganska mycket mer, säger socialnämndens ordförande Kenneth Camitz (M).

– Har du ett så stort hjälpbehov är du inte trygg hemma. Vi var helt eniga om beslutet i socialnämnden, fortsätter han.

Gällande beslut ligger fast

Reglerna gäller omedelbart. Men det betyder inte att de omkring 20 personer som i dag har fått beviljat mer än 140 timmars hemtjänst ska behöva flytta till ett boende. Däremot kommer ingen från och med nu att beviljas hemtjänst över gränsen.

ANNONS

– Har du redan ett högre beslut ligger det fast. Men behöver det höjas ytterligare träder de här reglerna in, säger Camitz.

När taket för hemtjänsttimmar på sikt blir helt genomfört beräknas kommunens kostnader för hemtjänst minska med 13,5 miljoner kronor per år. I stället ska då nio miljoner läggas på att utöka bemanningen på äldreboendena. Total besparing: 4,5 miljoner kronor per år.

Annalena Emilsson (C) säger:

– Krasst ekonomiskt ger det här en resursförstärkning och kvalitetshöjning som vi annars inte hade kunnat göra. Mer personal kommer att finnas på de särskilda boendena i stället för ute på vägarna. Det blir en ökad trygghet och livskvalitet för dem som behöver vård och omsorg.

Fridhemsgården blir demenscentrum

Socialnämnden fattade samtidigt ett annat beslut som går hand i hand med hemtjänst-taket. Det handlar om hur platserna på kommunens särskilda boenden ska fördelas.

Framöver ska demensvården koncentreras till Fridhemsgården i Lilla Tjärby. Samtliga 32 platser där ska bli demensplatser. Ytterligare åtta demensplatser ska finnas på Smedjebacken i Knäred.

– Vi ser möjligheten att utveckla ett demenscentrum i Lilla Tjärby. Redan nu börjar vi med att i första skedet utbilda fem anställda i demensvård, säger Kenneth Camitz.

Övriga äldreboenden runt om i kommunen ska inte ha demensplatser, utan bostäderna där ska vara för personer med somatiska (kroppsliga) krämpor.

ANNONS

Socialnämnden ser att de två besluten sammantaget innebär att man kan behålla alla boendeplatser som finns i dag, samtidigt som man slipper stå med tomma platser i äldreboendena. I dag står 22 lägenheter obrukade.

LÄS MER:Förslag om färre platser på äldreboende sköts upp

LÄS MER:Extra pengar behövs för att klara nätter på äldreboende

LÄS MER:Hemtjänsten skär ned på tillsyn och städhjälp

LÄS MER:Hemtjänst och Randerslund i störst behov av nyanställda

ANNONS