Karl-Fredrik Klinker (MED) och Peter Berndtson (SD) har nu lagt ett skarpt förslag till fullmäktige om att bygga ut Sofieroleden som farligt gods-led. En motion som ser ut att få majoritet i Laholms kommunfullmäktige.
Karl-Fredrik Klinker (MED) och Peter Berndtson (SD) har nu lagt ett skarpt förslag till fullmäktige om att bygga ut Sofieroleden som farligt gods-led. En motion som ser ut att få majoritet i Laholms kommunfullmäktige.

U-sväng om Sofieroleden – majoritet för vägbygget

Att Kristianstadsvägen ska bli farligt godsled har länge verkat stensäkert. Men en motion från SD och MED ger frågan en sensationell vändning. Nu finns politisk majoritet för att i stället bygga ut Sofieroleden.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Kommunen vill få bort farligt gods-transporterna från Lagavägen för att bland annat kunna genomföra flera bostadsprojekt. Var lastbilarna då ska köra – antingen på en utbyggd Sofieroled eller på Kristianstadsvägen – har varit en politisk stridsfråga i många år.

2018 drev M och S igenom ett beslut om Kristianstadsvägen i kommunstyrelsen. Sedan dess har Sofieroleden knappt diskuterats alls.

Men nu har SD och MED lagt en motion där man föreslår att Sofieroleden byggs ut. Och när HP ringer runt bland partierna talar allt för att kommunfullmäktige kommer att ge bifall till förslaget.

Majoritet i Laholms fullmäktige för Sofieroleden

Ja-sägarna i SD, MED, C, LP, L och TP har tillsammans 22 mandat och får därmed majoritet. Därtill kommer KD, som har två mandat. KD hade helst velat ha en ny bro över Lagan, men ställer sig inte avvisande till en utbyggnad av Sofieroleden.

ANNONS

– Jag vill först se motionen, men det är inte omöjligt att vi ställer oss bakom den, säger Jörgen Nilsson (KD).

M och S är klara motståndare. HP har inte nått företrädare för V och MP.

Peter Berndtson har undertecknat motionen för SD. Han säger:

– En trafikled för fordon med farligt gods – och även en omledningsväg för E 6 – måste göras så trafiksäker som möjligt. Här finns två alternativ, ett krokigt och ett rakt. Sofieroleden har man en gång tagit ut mark för. Den går direkt från dagens 90-graderssväng rakt fram och ansluter till Kristianstadsvägen.

– Alternativet Kristianstadsvägen, där det finns både bostäder och verksamheter, skulle innebära inlösen av fastigheter. Vi tycker att det är en konstig lösning.

Villor har vuxit upp runt leden

Karl-Fredrik Klinker (MED) pekar på att det sedan 2006 finns en färdig detaljplan för att bygga ut Sofieroleden.

– Den är gjord, den ligger. Det skulle gå att sätta grävskopan i marken i morgon, säger han.

Mellan villaområdena Örelid 1 och 2 har plats lämnat för en tänkt förlängning av Sofieroleden i Laholm. Går SD/MED-motionen igenom kan det bli en nedsänkt genomfartsled på platsen.
Mellan villaområdena Örelid 1 och 2 har plats lämnat för en tänkt förlängning av Sofieroleden i Laholm. Går SD/MED-motionen igenom kan det bli en nedsänkt genomfartsled på platsen. Bild: Jonatan Gernes

Det tilltänkta vägområdet står tomt. Men runt omkring stråket har det med tiden hunnit växa upp ett villaområde.

– Alla som bor där är genom sina bygglov medvetna om att risken eller chansen att vägen kunde komma där. Alla kanske inte tycker det är bra, men vad tycker de som bor vid Kristianstadsvägen? Vi kan bara tänka oss vad alla överklaganden där skulle kosta, säger Klinker.

ANNONS

C har i alla år velat ha Sofieroleden utbyggd. Partiets kommunråd Erling Cronqvist säger:

– Jag har haft aningar om att det funnits en annan majoritet kring det här efter senaste valet. Som kommunstyrelsens ordförande lägger man ogärna motioner, det finns andra sätt att påverka. Nu är det tacksamt att någon annan gjorde det.

LÄS MER:M och S jublar över att farligt gods-led flyttas

LÄS MER:Kristianstadsvägen höjer sina röster mot farligt gods

LÄS MER:Länsstyrelsen: Enkel sak att flytta farligt gods

LÄS MER:Snabb flytt av farligt godsled en samvetsfråga för Laholm

LÄS MER:Otålig väntan på att farligt gods ska försvinna

ANNONS