Vallåsens berg av snö varar mycket längre än till påska

Häromnatten kröp kvicksilvret ner till nio minusgrader. Normalt hade det utlöst febril aktivitet på Vallåsen, men den här gången kunde arbetslagen ligga kvar i sänghalmen. Skidanläggningen har redan så mycket snö att det räcker även till skidåkning i höst.

ANNONS
LocationVåxtorp|
|

– Vi har gjort en jättehög med snö. Det är svårt att mäta hur mycket, men det ligger någonstans mellan nio tusen och tolv tusen kubikmeter, säger Vallåsens anläggningschef Jesper Malmquist.

Den enorma snöhögen, som mer liknar ett berg när man kommer upp i backen, har kunnat byggas upp under årets ovanligt kalla vinter. Den ska sparas och bli ett längdåkningsspår i början av nästa säsong.

– Det här är unikt. Vi har sparat snö tidigare, men då har vi fått skrapa ihop snö från backarna. Nu har vi kunnat bygga en separat snöhög, säger Jesper Malmquist.

Inte ens inkopplad. Snökanonerna behöver inte användas längre.
Inte ens inkopplad. Snökanonerna behöver inte användas längre. Bild: Henrik Williamsson

Vallåsen hade för en tid sedan Sveriges största snödjup i de alpina backarna, 1,30 meter. Fortsatt ligger snön djup där, även om det är barmark runtomkring.

ANNONS

– Vi hade nio minusgrader en morgon men vi startade inte snökanonerna. Det finns ingen anledning att överproducera snö, säger Jesper Malmquist när vi träffar honom på måndagen.

Sågspån ska bevara snön på Vallåsen

Snön i backarna får smälta bort när våren kommer. Den stora snöhögen ska däremot skyddas mot väder och vind. I år har Vallåsen valt att ta en gammal välkänd metod till heders igen: sågspån.

– Vi har tidigare täckt snön med en goretex-duk. Men sågspån är rätt mycket effektivare. Det är en metod som använts i flera hundra år och det är den mest effektiva och prisvärda, säger Jesper Malmquist.

LÄS MER:Snöberg på Vallåsen trots sommarhettan

Sågspånstäcket ska läggas på i nästa vecka. Det blir hyfsat tjockt, det också.

– Exakt hur tjockt har vi inte riktigt klart för oss ännu. Vi har tagit hjälp av snöforskare på Mittuniversitetet och de räknar på det just nu. Men jag tror att det handlar om 40–50 centimeter, säger Jesper Malmquist.

Prognoserna förutspår just nu mycket regn. Hur påverkar det?

– Regn är faktiskt inte den stora faran. Snön smälter mycket mer av varma vindar.

Längdåkning redan innan vintern

Med den sparade snön ska det gå att lägga ett längdåkningsspår i oktober eller november. Nuvarande säsong är den första med längdspår på Vallåsen.

LÄS MER:Vasaloppsvinnare håller kurs på Vallåsen

– Tanken med det är att vi ska ha ett ben till att stå på som är stabilt. Det bor väldigt många längdåkare i södra Sverige och intresset växer. Vi har haft folk som kört ner från Mora för att hålla kurser här. Vi har lyckats med målet att få skidåkarna att kunnat träna på snö. Ska man förbereda sig för Vasaloppet är det stor skillnad mot att åka rullskidor.

ANNONS

Den alpina säsongen, då? Jo, Jesper Malmquist är nöjd, även om covid-19 förstås har lagt krokben för tillströmningen av åkare. En av de största kundgrupperna, danskarna, har lyst med sin frånvaro.

Bra säsong, säger Jesper Malmquist. Bara pandemin gjorde att det inte blev besöksrekord.
Bra säsong, säger Jesper Malmquist. Bara pandemin gjorde att det inte blev besöksrekord. Bild: Henrik Williamsson

– Hade det inte varit för det hade vi nog haft besöksrekord. Men vi har haft fullbokat när det varit kallt. Det har varit en bra säsong och det har fungerat bra med de coronaanpassningar vi fått göra på anläggningen.

LÄS MER:Vallåsen laddar för coronasäker alpinsäsong

Målsättningen är att ha anläggningen öppen fram till och med påsken, som infaller i början av april.

– Det enda som kan hindra det är om våren skulle slå till med full kraft och intresset för att åka skidor avtar, säger Jesper Malmquist.

ANNONS