Ska en ledare agera så?

ANNONS
|

nFör en tid sedan var det snubblande nära att staden Halmstad fick ett lag i SM-slutspel (!) för pojkar 15 år i Futsal (innefotboll). Så nära, men det föll på mållinjen.

Avgörandet stod i gruppspelets allra sista match. Två icke-Halmstadlag (Örgryte och Kristianstad) skulle slutligen avgöra utgången av guppens kvalspel. Det stod mellan BK Astrio (Halmstad) och de två nyss nämnda. Kristianstad var taggade till 100 procent, spelade för SM-slutspel och ledde rättvist med två mål fram till halvlek. Då hände något väldigt speciellt. Sekretariatet, med ordförande Björn Andersson i Hallands Fotbollförbund (HFF), meddelade i högtalarna att Kristianstad trots eventuell vinst inte skulle kunna gå vidare eftersom tidigare inbördes möte mellan denna klubb och BK Astrio avgjorde, och det talade till Astrio:s fördel. Halmstadklubben skulle då vara i SM! Men vad hade därefter Kristianstad att spela för: absolut ingenting alls! Ära i och för sig. Men det är svårt att ställa om kompassen så radikalt. Ni kan tänka er hur återstoden av matchen gick. Örgyte vände, vann och gick därmed till SM-slutspel.

ANNONS

Informationen från Björn Andersson var i sak absolut inte felaktig, men den var helt omotiverad mitt i en match. Detta skulle meddelas före match eller framgått klart i skrift, men absolut inte under pågående match. Uttalandet påverkade helt uppenbart utgången av matchen.

Som mamma har jag suttit med på barnens matcher i tio år, men har sällan sett så amatörmässigt beteende av en så högt uppsatt (i fotbollsvärlden) person. Efter matchens slut förklarade HFF:s ordförande tidpunkten för uttalandet med att många i publiken frågade. Svårt eller egentligen omöjligt att avgöra, eftersom vi på publikläktaren alla satt på andra sidan nämnda sekretariat.

Nolltoleransuppropet har vi fått ta del av. Det applåderar vi. Klubben informerar oss om att Hallands fotbollförbund, och som en konsekvens även klubbarna, inför nolltolerans. På match och på träning. Vi försöker tuta hyfs och fason i våra killar och tjejer, men vad händer om vuxna – och då speciellt officiella representanter – beter sig icke professionellt?

Skall inte Hallands Fotbollförbund vara alla halländska fotbollsklubbars intresseförening – allsvenska såväl som ungdomsklubbar med bredd som verksamhetsidé? Och under helgen skulle man dessutom ha den officiella hatten som arrangör av SM-kval för södra Sverige.

Tyvärr gick inte den allsvenska klubben i stadens P15-lag vidare till helgens slutspel (det hade varit kul med fler Halmstadlag). Jag hoppas verkligen inte uttalandet var en manipulation för att påverka matchutgången och ett uttryck för någon slags missunsamhet att denna typ av slutspel enbart torde förpliktiga elitklubbars lag. För då är vi farligt ute. Staden Halmstads vision för kommande år är ju bland annat Halmstad – idrottstaden!

ANNONS

ANNONS