Sommarjobb öppnar dörrar för framtiden

Flera hundra ungdomar i Halmstad har i sommar provat på att jobba för första gången. Bra erfarenhet för ungdomarna - men även arbetsgivaren har mycket att vinna på att knyta unga till sig.

ANNONS
|

Sommarlovet börjar närma sig sitt slut och nästa vecka är den sista på jobbet för de ungdomar som deltagit i kommunens projekt Sommarkraft. Sommarkraft erbjuder ungdomar i årskurs ett på gymnasiet tre veckors sommarjobb på någon av Halmstad kommuns arbetsplatser. I år har totalt 493 ungdomar deltagit.

- Intresset har varit ungefär lika stort som det brukar vara. Kommunen utlyste 500 jobb och fick in drygt 950 ansökningar varav 250 inte var behöriga för att de bodde i en annan kommun eller redan hade jobbat inom Sommarkraft tidigare. Sen hade vi några som hoppade av i sista minuten, säger Kjell-Åke Johansson, arbetsmarknadshandläggare på kommunen.

ANNONS

Ungdomarna kan välja mellan fyra olika områden att jobba inom; barnomsorg, äldreomsorg, teknik- och fritid, vilket innebär exempelvis parkarbeten och sköta om staden, och slutligen serviceyrken som städ, jobba i kök eller med kultur. Störst intresse är det för att jobba med barn.

- Det är ofta det ungdomar känner sig mest trygga med, att jobba med äldre kan kännas lite skrämmande. Men en smart ungdom söker alla områden, då har man störst chans att få något, säger Kjell-Åke Johansson.

- Vi kräver inga stordåd. Vi lägger ribban efter personen. Det kan räcka med att ge ett glas vatten och läsa tidningen för en äldre. Men om man har en utbildning inom något så är det bra att ange det, tillägger han.

Han säger också att en smart ungdom även ser till att få goda referenser. Det här är nämligen ett sätt att knyta kontakter och öka chanserna för att få ett "riktigt" sommarjobb efteråt. Men även för kommunen finns det mycket att vinna på det projektet.

- Det är ren marknadsföring för kommunen. Många som jobbar inom kommunen är medelålders och vi behöver få in unga, säger Kjell-Åke Johansson.

Lönen är 69 kronor per timme om man är under 18, är man över 18 håvar man in 84 kronor timmen. Totalt är det 120 timmar som man utlovas, tre veckors heltid. Kommunen hjälper dessutom ungdomarna att skattejämka så de slipper betala skatt eftersom de tjänar under 18 739 kronor.

ANNONS

Även Halmstad Fastigheter, HFAB, har erbjudit jobb till ungdomar under sommaren. De är ett av de företag som skapat flest jobb till kommunens ungdomar, genom sitt projekt 150 sommarjobb. Liksom kommunen har de delat upp sommarjobben i tre perioder, där 50 ungdomar i åldern 16-19 år deltagit i varje period. Sex ungdomar som deltagit i projektet tidigare år har också arbetat som ungdomsarbetsledare.

HFAB fick i år in cirka 300 ansökningar.

- Ungdomarna har fått hjälpa till med att sköta HFAB:s fastigheter; allt från att måla, rensa tegel, slipning, förrådstömning, snickeri, säger David Ling som är projektledare på HFAB.

ANNONS