Även hovrätten friar den man i 50-årsåldern som misstänkts för mordet på en 84-årig man utanför Svenljunga. Arkivbild.
Även hovrätten friar den man i 50-årsåldern som misstänkts för mordet på en 84-årig man utanför Svenljunga. Arkivbild.

Frias för stugmordet men döms för grov stöld

Den man som friades av tingsrätten för mordet på en 84-årig man utanför Svenljunga frias för mord även av hovrätten. Domstolen dömer dock mannen för grov stöld och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

ANNONS
|

Den 84-årige mannen tog 2014 ut 200000 kronor från banken och försvann sedan. Först sommaren 2016 hittades hans kropp, i en soptunna och övertäckt med cement, vid torpet där han bodde.

En man i 50-årsåldern åtalades för mord vid Borås tingsrätt 2017 men friades på grund av bristande teknisk bevisning. Mannen hade haft kontakt med offret genom sitt jobb inom hemtjänsten. Efter det misstänkta rånmordet började mannen och hans fru spendera stora summor pengar.

Hovrätten konstaterar att den äldre mannen dog av yttre våld men att det inte säger något om händelseförloppet i sig. Det går inte att utesluta att det var någon annan än 50-åringen som orsakade mannens död menar domstolen.

ANNONS

Däremot anser domstolen det bevisat att den åtalade mannen kände till den äldre mannens död och att han spenderat delar av de 200000 kronorna som den mördade mannen tog ut. De kontanterna har inte hittats, trots eftersökningar.

Hovrätten dömer därför mannen för grov stöld och han döms även för att ha stulit 84-åringens bil. Straffet blir villkorlig dom.

TT

ANNONS