Han var Sveriges mest jagade man

Militären kontaktades, Säpo och polisen drog igång ett pådrag av sällan skådat slag och terrorhotnivån höjdes till den högsta någonsin i Sverige. Tre dagar senare släpptes Moder Mothanna Magid - efter att ha flugits i helikopter med handfängsel och ögonbindel. I Almedalen frågade han Säpochefen varför.

ANNONS
|

Ösregnet har släppt sitt grepp om Visby och solen har just kikat fram mellan molnen. Ned för de kullerstensbeprydda gatorna knallar Moder Mothanna Magid. För drygt ett och ett halvt år sedan var han Sveriges mest jagade man.

- Jag vet än idag inte varför jag greps, säger 24-åringen.

Terrorhotnivån höjdes

Vi backar klockan.

19 november 2015. Två dagar tidigare har en man anhållits i sin frånvaro, misstänkt för förberedelse till terrorbrott ska det senare visa sig. En bild på honom har via polis läckt ut till ettstort antal svenska medier - som publicerar.

Polisen rullar igång en jätteinsats, rikspolischef Dan Eliasson kontaktar Sveriges överbefälhavare Micael Bydén för att försäkra sig om att militären står redo och Säpo höjer terrorhotnivån till en fyra.

ANNONS

Sverige är skakat.Medierna talar om "ett tiotal medhjälpare" på fri fot och spekulerar vilt kring vem han är - mannen vars ansikte spriditssom en löpeld i världens medier.

Besökte sjukhuset

Samtidigt har den då 22-årige Moder Mothanna Magid just besökt sjukhuset i Boliden, ett litet gruvsamhälle i Skellefteå kommun med drygt 1500 invånare, tillsammans med en vän. Intet ont anande om vad som väntar honom.

Det dröjer inte lång tid innan två poliser dyker upp vid den sjö där de två vännerna befinner sig, i närheten av detasylboende där Mothanna Magid bor.

-Det var när den första snön kom, det var därför vi var ute. Jag kommer ihåg det väl, klockan var halv fyra, säger hannär GP träffar honom i Almedalen, där en UR-dokumentär som berättar hans historia ska visas samma kväll.

-Först trodde jag att de sökte min kompis, han hade inget id-kort.Sen kom de fram till mig och småpratade. De frågade om vädret i mitt hemland och sådana saker. Efter en stund säger den ena polisen att jag är anklagad för att ha bomber eller vapen.

Moder Mothanna Magid grips och förs sedan till polisstationen i Skellefteå. Där väntar Säpo.

- Debörjade fråga, fråga, fråga, säger han.

ANNONS

De undrar var han kommer ifrån, när han kom till Sverige, vilken väg han tog och ställer mängder av frågor om hans familj - som vid tiden är fast i ett krigshärjat och IS-kontrollerat Mosul.

- Det gav mig några namn: "Känner du honom?" Jag kände inte igen någon, säger Mothanna Magid.

Flögs iväg iförd ögonbindel

Nästa dag flygs han med helikopter till Stockholm.

- Jag hade handfängsel och ögonbindel på mig. Det såg ut som att de hade militärkläder på sig.

Väl i Stockholm fortsätter förhören med Säpo - men de ändrar skepnad. 24-åringen berättar att han inte längre får några frågor kring terror.

- De frågade hela tiden om den här bilden (som spreds i medierna, tagen i hans kök i Boliden). Jag undrade om det var något problem med bilden? De frågade om jag tagit den själv, men jag svarade nej. Jag vet inte vem som har tagit den, och det visste inte de heller, säger han.

Vem som tagit bilden vet han fortfarande inte. Han får också frågor kring om han är "intresserad av män". Det är han inte.

- Jag vet inte varför de frågade mig om det, jag tyckte det var lite jobbigt.

Frågade de dig någon gång om du planerat ett terrordåd?

ANNONS

-Nej, de frågade mig aldrig om det, det var bara poliserna i Skellefteå som frågade sådana saker.

Felaktiga uppgifter

Under den här tiden har det spridits uppgifter i media om att Moder Mothanna Magid övermannats av polis på en balkong i Boliden. Senare ska det visa sig att uppgifterna, som kommer från en granne, inte stämmer, vilket framgår av den dokumentär som David Wikdahl och Jon Leck gjort för UR.

Under tiden han sitter inlåst visar Moder Mothanna Magid ett meddelande han fått via Facebook för Säpo. Det innehåller information om ett planerat terrordåd i Stockholm - avsändaren är okänd. Kort därefter får han ytterligare ett meddelande från samma avsändare, denna gång handlar det om ett terrordåd i Tyskland.

Mothanna Magid berättar att han inte förstår någonting av det som skickas till honom.

Frias från alla misstankar

22 november 2015. Tre dagar och tre förhör har nu passerat sedan gripandet. Den då 22-årige irakiern släpps plötsligt, friad från alla misstankar.

-När jag skulle åka tillbaka till Boliden hade jag inte fått någon information om att alla medier visste om det här. När jag väl kom dit så stod alla journalister och väntade på mig. Jag ringde upp dem (Säpo) och frågade: Varför har ni inte sagt något om det här? De svarade att det ordnar sig.

ANNONS

Han får två hot via brev kort efter händelsen, men hör sen inget mer.

Frågan kvarstår: varför greps han?

- Jag vet än idag inte varför de grep mig, säger Mothanna Magid och kliar sig på kinden.

Han sitter i en röd fåtölj på Folkets Bio icentrala Visby, med timmar kvar till filmvisningen.

Dagen innan har han, med stöd av frivilligorganisationen Refugees Welcome Stockholm som bjudit in honom till Almedalsveckan, frågat Säpochefen Anders Thornberg hur det här kunde hända - och varför.

- För ungefär ett år sedan fick vi väldigt trovärdiga uppgifter om att det skulle ske ett terrordåd i landet, att det fanns individer i landet och att individer varpå väg in. Vi undersökte dehär uppgifterna och fann dem trovärdiga inledningsvis, svarade Thornberg.

-När vi kommit en bit i utredningen så märkte vi att uppgifterna inte stämde gällande den här mannen. Han släpptes omedelbart fri.

Hade agerat lika igen

Thornberg lade dock till att Säpo hade agerat på samma sätt igen om man skulle ha liknande uppgifter.

-Det här var information vi var tvungna att agera på för att inte riskera människoliv. Jag beklagar att en oskyldig människa drabbats ochvill säga att han är helt oskyldig.

Mer än så får Moder Mothanna Magid inte veta.

ANNONS

Hur har ditt liv förändrats efter det som hänt?

-Varken till detbättre eller sämre, mittemellan.

-Det är klart att livet förändras och folk känner igen en, men senarehar jag inte fått några direkta hot.

Bilden av Sverige då - hur har den förändrats?

-Ingenting. Den är likadan som när jag kom hit. Alla som bor i Sverige är inte likadana, alla jobbar inte på polisen eller Säpo. Det är ingenting jag tänker på.

Efter frisläppandet funderade Mothanna Magid på hur kan skulle gå vidare. En fest i hemorten, kom han fram till.

-Jag kände att relationen mellan invandrare och svenskar inte var bra, så jag och mina kompisar planerade en fest. Det kändes som någonting gick sönder – vi behövde fixa det.

Och hur gick festen?

- Jättebra, svarar han och brister ut i ett leende.

-Det kom en massa människor som satt och åt mat och snackade med varandra. Det kändes bra för mig.

Vill bli läkare

Han berättar att den första veckan i frihet var jobbig, sen vande han sig.

Efter en lång väntan fick han sitt uppehållstillstånd i december, som säger att han har rätt att stanna i Sverige i tre år. I april började han plugga SFI.

ANNONS

- Jag fokuserar helt och hållet på studierna nu.

Hemma i Irak pluggade han till veterinär - idag är drömmen att en dag ta sig igenom gymnasiet.

- Jag vill bli läkare, jag ska bli det, säger han.

Hur är det att vara här, i Almedalen?

-Det känns bra, men ska jag vara ärlig så gillar jag inte politik. Haha!

Innan vi beger oss ut bland toppolitiker, journalister och kullersten igen frågar jag om det kommit någonting positivt ur det som hänt.

Moder Mothanna Magid blir tyst. Ler lite.

-Jag har fått många många vänner här i Sverige. I söder, i norr, i mitten. Det är väldigt härligt.

Här kan du se dokumentären Moderland

ANNONS