Transpersoners situation - tema för årets Pride i Varberg

Musik, kampsång och en hel del allvar. För tredje året i rad anordnas Pride Varberg

ANNONS
|

"Ropen skalla kärlek åt alla" kunde höras när pridetåget slingrade sig från Societetsparken, Platsarna och vidare mot torget.Mellan 500- 600 personer deltog i årets parad vilket är betydligt mer än förra året enligt Malin Gunnarsson, ordförande i ProLove som arrangerar Pride Varberg.

– Det har varit ett större engagemang i år med fler sponsorer, mer utställare och fler personer i parken, säger hon.

Arrangörerna som hade förväntat sig regn och rusk blev glatt överraskade av strålande sol när kalaset brakade igång vid tolvtiden i Societetsparken. Huvudtemat denna gång har varit att belysa transpersoners situation vilket är den mest utsatta gruppen av HBTQ-personer enligt Malin Gunnarsson.

ANNONS

– Temat genomsyrar vårt val av föreläsare och personer som är med och medverkar, säger hon.

Artisten, poeten och illustratören Love Prelog invigde festivalen med sin normkritiska poesi. För honom handlar pride om rätten att få existera snarare än om romantik och sexualitet.

– Ofta lägger man fokus i vem man blir kär i men själva grundproblematiken ligger i könsbegreppet, vad som är kön, säger han.

Att inleda sitt tal med diktsviten "Varför bryr du dig", som fått ett stort genomslag på sociala medier, var inte ett helt enkelt val för honom.

– Man vill gärna läsa upp något som är pampigt, pedagogiskt och peppigt. Men jag tror också att man måste få höra om andra som delar samma sorg som en själv för att kunna gå vidare tillsammans, säger han.

Till tonerna av Göteborgs feministiska kör anordnande spelhobbyförbundet, Sverok, en workshop i Cosplay, vilket innebär att man klär ut sig till en fiktiv karaktär. Sam Bäfvenberg, regional föreningskonsulent Sverok Väst, menar på att spel ofta främjar utforskandet av identiteter.

– I Cosplay är allt möjligt och många upptäcker att de är trans när de får prova på att vara andra karaktärer, säger hen

ANNONS

Även på Campus var det full fart. För Mian Lodalen som var en av föreläsarna under dagen, är transpersoners situation både i Sverige och på flykt en mycket viktigt fråga.

– Det är en skam för Sverige att man tvångssteriliserade transpersoner fram till 2013. Varje gång man kan stå upp för transpersoner så ska man göra det, säger hon.

ANNONS