Lådan med de två pistolerna som tillhörde den franske kejsaren Napoleon. Han gav dem till sin rådgivare i samband med sin abdikation 1814.
Lådan med de två pistolerna som tillhörde den franske kejsaren Napoleon. Han gav dem till sin rådgivare i samband med sin abdikation 1814. Bild: GEOFFROY VAN DER HASSELT

Napoleons pistoler sålda för 19 miljoner

Två pistoler som tillhört den franska kejsaren Napoleon Bonaparte har sålts på aktion för 1,69 miljoner Euro, motsvarande 19 miljoner kronor, rapporterar BBC.

ANNONS

De två pistolerna såldes vid ett auktionshus i Fontainebleau i Frankrike. Enligt BBC ska Napoleon velat använda pistolerna för att ta sitt liv i Fontainebleau i samband med att han tvingades abdikera i april 1814.

Hans rådgivare Armand de Caulaincourt sägs dock ha tagit bort krutet från pistolerna. I stället valde Napoleon att svälja det gift han ständigt bar runt halsen – men överlevde

Han ska sedan ha gett pistolerna till Caulaincourt som i sin tur lämnat dem till sina ättlingar.

Pistolerna är riktigt dekorerade med guld och silver och har en ingraverad bild av Napoleon. Förutom pistolerna ingick även originalkartongen och ett par andra tillbehör i köpet.

ANNONS

Nationella klenoder

Inför försäljningen har Frankrikes kulturdepartement klassificerat föremålen som nationella klenoder.

I samband med klassificeringen har den franska regeringen möjlighet att ge den nya ägaren ett bud för att köpa pistolerna inom 30 månader.

Köparen, vars identitet inte är offentliggjord, kan dock neka regeringen att köpa dem. Dock råder det exportförbud på pistolerna.

Enligt BBC är föremål som ägts av Napoleon mycket eftertraktade auktionsobjekt. I november såldes en av Napoleons berömda hattar på auktion för 1,9 miljoner Euro.

ANNONS