En ny dansk nationalpark invigs, men möts av kritik från landets naturskyddsförening. Arkivbild.
En ny dansk nationalpark invigs, men möts av kritik från landets naturskyddsförening. Arkivbild.

Skarp kritik mot ny dansk nationalpark

En ny dansk nationalpark, Kongernes Nordsjælland, invigs under tisdagen. Syftet är att naturen ska skyddas och återställas, men enligt landets naturskyddsförening kommer den nya nationalparken inte att leda till någon förbättring.

ANNONS
|

Parken breder ut sig över 26250 hektar och i området ligger flera orter och sommarstugeområden.

Några av de biologiskt rikaste skogarna i Danmark finns i parkområdet där även landets största hedområde, näst största sjö och den största vilda population av hjortar i landet finns, enligt nationalparkens hemsida.

Målet är att Kongernes Nordsjælland ska "bevara, stärka och utveckla naturen, dess mångfald, kontinuitet och dynamik", enligt ett pressmeddelande.

Men parken kommer inte att göra någon skillnad för naturen, enligt ordföranden för Danmarks naturskyddsförning, Maria Reumert Gjerding.

- Man har bara tagit existerande natur och gjort den till en nationalpark, som man kan köra in i och ut ur, säger hon till Kristeligt Dagblad.

ANNONS

- Parken kommer inte att göra någon skillnad för naturens tillstånd, eftersom det inte finns någon sammanhängande natur och att det bedrivs intensivt lantbruk i närheten.

Danmarks drottning Margrethe och miljö- och livsmedelsminister Jakob Ellemann-Jensen kommer att medverka på invigningen.

TT-Ritzau

ANNONS