Här får äldre en egen skönhetssalong

Ett tomt rum på äldreboendet Signeshus i Kungsbacka har förvandlats till en skönhetssalong. Här kan de äldre få håret lockat, naglarna fixade, rakas och masseras. – Just att få den här omsorgen är livskvalitet, säger Sonja Svensson, enhetschef för Signeshus.

ANNONS
|

En spänd förväntan finns i luften på Signeshus äldreboende i Kungsbacka. Många av de boende som kommit ner till entrén för att delta i invigningen av skönhetssalongen Signes salong är redan finklädda, färgglada scarfsar, vackra blusar och finskjortorna på. Personalen dukar upp snittar och häller upp bubbel och alla får varsitt glas.

Enhetscheferna Stephanie Edevåg och Sonja Svensson berättar om den nya skönhetssalongen som nu ska ge de boende på Signeshus guldkant i vardagen. Det börjar bli dags att klippa bandet.

"Det blev jättefint"

– Är det någon som vill följa med och få sina naglar fixade? frågar Sonja Svensson publiken när det är dags att gå till salongen. Gunvor Andersson får äran att klippa bandet.

ANNONS

Inne i salongen tar undersköterskorna Linda Hansson och Ulla Brillman emot. Gunvor Andersson blir först ut att få bli ompysslad. Linda Hansson fönar och lockar det vackra vita håret. Och Viola Thulin får ett vackert skimrande nagellack på naglarna.

– Det blev jättefint. Naglar går an men inte på fötterna, säger hon och berättar att hon och maken bedrev lantbruk förr och att Lindome tidigare tillhörde Halland.

– Det är så roligt att lyssna på deras berättelser, de lär en så mycket när de pratar om hur det var förr, säger Ulla Brillman som gillar att få pyssla om de boende.

Signes salong kom till efter en idé från personalen. I och med att de redan i dag lägger hår och pysslar om de boende så kände de att det skulle vara roligt med en salong där de boende kunde komma ifrån avdelningarna och bli ompysslade ordentligt.

Ger livskvalitet

I salongen finns ett bord med spegel, och en plats där man kan få sina naglar fixade. Personalen med Linda Hansson i spetsen har fixat och inrett och väggarna går i en behaglig rosa ton. Här kommer de äldre att få möjlighet att få håret tvättat och lagt, naglar fixade och ömma kroppar masserade. Och även herrarna är välkomna för rakning och massage.

ANNONS

– De boende får känna sig snygga och kommer att ha möjlighet att besöka Signes salong utifrån när personalen har tid och kan, säger enhetschefen Stephanie Edevåg.

Det ingår i Signeshus uppdrag att skapa aktiviteter spontant och det här är ett sätt att göra det. Det uppskattas av de boende.

– Just att få den här omsorgen är livskvalitet, det är mycket massage, man rör vid varandra, det är stressreducerande och ger lugn och ro, säger Sonja Svensson, enhetschef på Signeshus.

ANNONS