Stina Källberg lämnar Linz i österrikiska ligan för att nästa säsong spela för Halmstad BTK i Pingisligan.
Stina Källberg lämnar Linz i österrikiska ligan för att nästa säsong spela för Halmstad BTK i Pingisligan. Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån

EM-bronsmedaljör klar för elitlag i Halmstad

En av Sveriges mest lovande bordtennisspelare har flyttat till Halmstad. U21-EM-bronsmedaljören Christina ”Stina” Källberg, 20, lämnar Österrike och förstärker Halmstad BTK i Pingisligan.
– Jag tycker nog att den svenska ligan håller lite högre kvalitet, säger hon.

ANNONS
|

Stina Källberg gjorde sitt första framträdande som Halmstadbo på söndagen när hon pressade Sverigeettan Linda Bergström till skiljeset (11–6 till Bergström) i en sjusetsrysare ”Utmanarmötet” i Oskarström.

I vintras spelade både Källberg och Bergström för österriskiska mästarna Linz AG Froschberg. Men coronakrisen stoppade säsongen i förtid och Källberg har därför valt att redan nu låta flyttlasset gå tillbaka till Sverige.

Men inte till hemstaden Borlänge eller till Köping – där hon tidigare har spelat för Team Mälarenergi i Pingisligan – utan till Halmstad och HBTK.

– Min pojkvän bor i Halmstad och så var jag sugen på att flytta hem till Sverige. Då kändes Halmstad som en bra träningsgrupp, förklarar hon.

ANNONS

Storebror i herrlandslaget

Pojkvännen är William Kindblad, som var ett av de starkaste korten när Halmstad BTK:s B-lag vann Superettan på herrsidan i vintras.

Stina Källberg – som är lillasyster till herrlandslagets Anton Källberg – är en av svensk dampingis största talanger. Hon tog brons på U21-EM i mars i år och på senior-SM blev det guld i dubbel och silver i singel.

Trots det väljer dalkullan med den vassa forehanden nu alltså att lämna ligaspelet ute i Europa för att återvända hem till den svenska elitserien.

– Det känns roligt. Jag ser nog mer fram emot att spela i den svenska ligan faktiskt. Jag tycker nog att den håller lite högre kvalitet, menar hon.

”Tickan” ser ett ankare

Halmstad BTK:s tränare och sportchef Ulf ”Tickan” Carlsson – som coachade Stina Källberg under matchen mot Linda Bergström – är nöjd med nytillskottet.

– Jättekul att få hit en så duktig spelare. Hon är ung och lovande och det är en spelare som förhoppningsvis ska vara ett ankare eller bofast i landslaget under många år framöver. Det är jävligt kul och samtidigt en stor utmaning inte bara för oss utan för svensk pingis, säger han.

Samtidigt innebär Källbergs ankomst troligen att walesiska landslagsspelaren Charlotte Carey lämnar HBTK. Carlsson igen:

ANNONS

– Ja, det är väl tanken. Det är så det ser ut i dagsläget.

LÄS MER:Falck kraschlandade – i garaget i Oskarström

ANNONS