Falck favorit i arenan – men oklart hur framtiden ser ut

Mattias Falck, 28, gör ett sällsynt framträdande hemma i Halmstad på fredagen. VM-tvåan är toppseedad i nya Sweden Tour – men hur resten av säsongen ser ut är oklart.
– Jag har svårt att se att det blir några internationella tävlingar i år, säger han.

ANNONS
LocationHalmstad Arena|
|

Halmstad Masters är andra deltävlingen i Sweden Tour, Svenska Bordtennisförbundets nya satsning på en nationell grand prix-serie.

Mattias Falck anför startfältet i herrelitklassen och utmanas främst av bronskollegan från lag-VM i Halmstad 2018, Jon Persson, Söderhamn, och danske landslagsspelaren Anders Lind.

Halmstad BTK:s nytillskott Stina Källberg, 20, vann både damelit och U20-klassen i tourpremiären i Köping för två veckor sedan. Källberg är med igen – men det är Linda Bergström, Ängby, och fransyskan Audrey Zarif som är topprankade.

Slogs ut direkt

Mattias Falck slogs oväntat ut i åttondelsfinalen i Köping av Simon Berglund, Spårvägen, men säger att formkurvan pekar uppåt efter det långa coronauppehållet:

ANNONS

– Det börjar bli bättre. Det var lite svårt att veta hur man skulle lägga upp det innan vi kom fram till en plan i mitten av juni så att jag kunde gå på semester. Men sedan den 1 juli har jag kunnat träna ordentligt och haft mycket tid till att förbättra svagheterna.

Vad är det framför allt som du har lagt fokus på?

– Mina förstaattacker är ofta på bordet. Jag vill gärna ha lite snabbare poäng ibland, för jag är bra när bollen går flera gånger över nät. Så det är mycket sånt jag har övat på, att försöka bli lite aggressivare.

”Väldigt, väldigt speciellt”

2020 har inte alls blivit som Mattias Falck hade tänkt sig. OS i somras sköts upp till nästa år och samma gäller EM och lag-VM, som skulle ha avgjorts i tät följd under september och oktober.

– Det har varit väldigt, väldigt speciellt. Det känns som att jag har haft lika många dagar hemma på de här tre månaderna som jag normalt har på ett år. Men för egen del har det passat väldigt bra att jag har fått mycket tid hemma med min dotter, påpekar Falck, som blev pappa för första gången i höstas.

ANNONS

Han är glad att pingislivet återgår lite mer till det normala när seriespelet med Werder Bremen i tyska Bundesliga startar nästa helg. Men hur det blir med de stora internationella tävlingarna i höst är i högsta grad oklart.

– Jag har svårt att se att det blir några tävlingar i år. Förhoppningsvis i januari, men vi får se. Där är ett World Cup (i Tyskland i oktober, HP:s anm) som de snackar om att ha, men det kanske flyttas till Kina. Men det är osäkert.

Fakta: Så spelas nya Sweden Tour

  • Halmstad Masters är den andra deltävlingen av fem. Sedan följer Rekordspelen i Helsingborg den 25 september, Ängbys Internationella 30 oktober–1 november och Flymanpokalen i Karlskrona den 27 november.
  • De tolv bästa herrarna och de tolv bästa damerna går därefter vidare till tourfinalen, som spelas i Eslöv ihop med den nya Ligacupens slutspel 18–20 december.
  • Tourfinalen har en total prissumma på 150 000 kronor. I deltävlingarna är den sammanlagda prispotten i elitklasserna 40 000 kronor.

LÄS MER:Drömstart för Stina Källberg i Sweden Tour

ANNONS