Mattias Falck besegrade världstvåan Xu Xin i WTT-premiären i Macao, vilket är en av hans största skalper hittills.
Mattias Falck besegrade världstvåan Xu Xin i WTT-premiären i Macao, vilket är en av hans största skalper hittills. Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån/arkiv

Falcks jätteskräll – slog ut världstvåan i nya tävlingen

Mattias Falck, 29, har hittat storformen igen. Halmstad BTK-stjärnan, som är rankad nia i världen, storskrällde och slog ut världstvåan och hemmafavoriten Xu Xin från Kina i WTT-premiären i Macao.
– Det är den högst rankade spelaren jag har slagit så det är en av mina största segrar, säger han.

ANNONS
|

Mattias Falck – som tog VM-silver 2019 – tappade bara ett set mot Xu Xin och vann kvartsfinalen med 11–7, 11–10, 2–11 och 11–8.

– Jag tycker att jag returnerade väldigt bra och aggressivt. Jag kunde kontra ganska tufft när han väl fick öppningar och kunde sätta press på honom direkt så att han inte riktigt visste var jag skulle spelar bollarna, säger han.

Mattias Falck har tidigare haft svårt mot Xu Xin och hade förlorat alla deras fyra möten före fredagens batalj. Men nu lyckades han.

– Jag har sett nu på nätet att det inte är så många andra européer som har slagit honom utan jag tror att jag är den tredje. Det visar hur svårslagen han är, så det är en väldigt bra seger man kan ta med sig.

ANNONS

Favorit i semifinalen

I lördagens semifinal ställs Falck mot en ny kines, Wang Chuqin. Rankningsmässigt är svensken favorit eftersom han är nia i världen och Wang Chuqin tolva.

Känner du dig som favorit?

– Spelar jag på den här nivån... men troligtvis blir det en jämn match. Han har också spelat bra och gjorde en bra match i dag mot Hugo Calderano. Så det kommer att bli en tuff match och den är helt öppen, skulle jag vilja säga på förhand. Sedan får man se hur matchbilden blir och allting.

Den andra semifinalen är helkinesisk mellan regerande världs- och OS-mästaren Ma Long och världsfemman Lin Gaoyuan.

Detta är den tredje stortävlingen på kort tid som Mattias Falck spelar i Kina. Förra helgen pressade han Ma Long i kvartsfinalen i världstourfinalen i Zhengzhou (förlust med 2–4 till slut) och verkar ha hittat toppformen igen.

– Ja, jag har spelat väldigt bra i alla matcher under den här vistelsen i Kina. Så det är väldigt roligt och skönt att vara tillbaka och kunna tävla i de här stora tävlingarna igen, säger han.

Inga rankningspoäng

Den dåliga nyheten är att Mattias Falck inte får med sig några rankningspoäng från Macao.

Tävlingen är smygpremiär för den nya, penningstinna världstouren World Table Tennis (WTT), som startar nästa år, och arrangörerna passar på att testa flera regelnyheter som att de fyra toppseedade spelarna fick välja kvartsfinalmotståndare, set som står 10–10 avgörs med en enda tiebreak-boll och finalen på söndag spelas i bäst av nio set.

ANNONS

– Men de har ändå fått hit världens bästa spelare och har gjort en rätt så bra prispott, påpekar Falck.

Den totala prissumman är 800 000 dollar eller 6,8 miljoner kronor. Falck har hittills förstärkt kassan med drygt en kvarts miljon.

LÄS MER:Mattias Falck gav Ma Long en rejäl match

ANNONS