Kanadas förbundskapten för damlandslaget i fotboll Bev Priestman stängs av i ett år efter drönarskandalen. Arkivbild.
Kanadas förbundskapten för damlandslaget i fotboll Bev Priestman stängs av i ett år efter drönarskandalen. Arkivbild. Bild: Hamish Blair/AP/TT

Efter drönarskandalen – tufft straff för Kanada

Kanadas damlandslag i fotboll spionerade på premiärmotståndaren Nya Zeeland med en drönare.
Nu straffas den regerande OS-mästaren – som slog Sverige i finalen 2021 – med sex poängs avdrag i den pågående OS-turneringen. Dessutom stängs förbundskaptenen av i ett år.

ANNONS

Förutom det tunga poängavdraget stänger Fifa (Internationella fotbollsförbundet) även av tre tränare från all fotboll i ett år. En av dem är förbundskaptenen Bev Priestman, som redan lämnat OS. Hon hade redan blivit avstängd av Kanadas fotbollsförbund.

Kanada får även betala drygt 2,4 miljoner kronor i böter.

Det var Priestman som 2021 ledde Kanada till OS-guld efter att Sverige besegrats i finalen efter straffläggning.

Kanada vann premiären mot Nya Zeeland med 2–1, men står nu alltså på tre minuspoäng. På söndag väntar värdnationen Frankrike i den andra gruppspelsmatchen.

Det var under måndagens träning som Nya Zeelands landslag upptäckte en drönare i skyn. Polis tillkallades och senare kunder drönarpiloten identifieras som en videoanalytiker från Kanadas landslag.

ANNONS

Tidigt fick videoanalytikern och en assisterande tränare lämna OS-turneringen och någon dag senare gick Priestman samma öde till mötes.

Kanada kan överklaga straffen till Idrottens skiljedomstol (Cas).

ANNONS