AIK:s Rasmus Lindkvist (tvåa från vänster) jublar med lagkamraterna (från vänster) Kristoffer Olsson, Henok Goitom och Tarik Elyounoussi efter sitt 1–0-mål under söndagens allsvenska fotbollsmatch mellan AIK och Djurgården på Friends arena.
AIK:s Rasmus Lindkvist (tvåa från vänster) jublar med lagkamraterna (från vänster) Kristoffer Olsson, Henok Goitom och Tarik Elyounoussi efter sitt 1–0-mål under söndagens allsvenska fotbollsmatch mellan AIK och Djurgården på Friends arena.

Ex-Djurgårdaren AIK:s derbyhjälte: Underbart

För tio år sedan spelade han i Djurgårdens juniorlag. Nu är Rasmus Lindkvist AIK:s hyllade derbyhjälte efter det avgörande 1–0-målet i 2–0-segern inför 30 552 åskådare på Friends arena.

ANNONS
|

2009 lämnade han Djurgården, 2017 kom han till AIK och 2018 vet han hur det är att avgöra ett Stockholmsderby i fotboll.

Den kvicke vänsteryttermittfältaren Rasmus Lindkvist avgjorde söndagens tajta, tuffa och irriterade fotbollsfest på Friends arena i Solna med sitt 1–0-mål med högerfoten i den 16:e matchminuten.

- För min egen del är det jäkligt kul att göra mål så klart. Speciellt i ett derby med så mycket folk. På grund av läktarkulturen är det fantastiskt att få göra mål i en sådan här match, säger vänsterfotade Lindkvist.

ANNONS

27-åringen från Stockholm spelade i Djurgården fram till för nio år sedan. Efter vändor i Skellefteå, Dalkurd, Östersund och Vålerengen värvades han till AIK i fjol och gjorde fyra allsvenska mål på 16 matcher. I år han nu gjort ett på tre.

- I Djurgården var jag ingen riktig målskytt, utan en vanlig vänsterback. Det här var första derbymålet, så det är underbart.

För en knapp månad sedan bröt Djurgården en sex och ett halvt år lång segerlös svit mot AIK i och med 2–0-segern i Svenska cupen-semifinalen på Friends arena.

När huvudstadsrivalerna nu möttes i årets första allsvenska Stockholmsderby så var det en scenförändring på flera sätt och vis.

"Väldigt dåliga"

AIK – som inte förlorat en allsvensk match mot Djurgården sedan september 2011 – satte tempot direkt. Med sitt spelskickliga innermittfält gavs Henok Goitom och Tarik Elyounoussi möjligheter framåt.

Det var också den offensiva duon som låg bakom Lindkvists 1–0-mål efter ett vackert anfall. Norske landslagsmannen Elyounoussi sulade bollen bakåt till lagkaptenen Goitom som spelade ut bollen till friställde Lindkvist.

ANNONS

Hemmalagets ledningsmål cementerade Djurgårdens tunga matchinledning där anfallaren Kerim Mrabti tvingades utgå med ett lindat vänsterlår ett par minuter tidigare.

- Vi var för passiva i vårt försvar, inte alls samma kollektiv som jobbar ihop. Då är det svårt att spela försvarsspel. Även offensivt var vi väldigt dåliga, säger Djurgårdens tränare Özcan Melkemichel.

"Poängen guld värda"

Djurgården hade svårt att få till några ordentliga målchanser medan AIK fortsatte att hota framåt. Solnalaget rivstartade den andra halvleken när Goitom kom loss direkt efter avspark och den här gången friställde anfallskollegan Elyounoussi.

En överspelad Andreas Isaksson i Djurgårdens mål kunde bara se 30-åringen leendes rulla in 2–0-målet som fick majoriteten av de 30552 åskådarna att jubla högt. Elyounoussi – som fick stående ovationer när han byttes ut i den 86:e minuten – satte därmed sitt första allsvenska mål för AIK sedan han värvades från grekiska Olympiakos i januari.

- Det är en lång säsong så det är bra för självförtroendet att vinna så här. Poängen vi får nu kan vara guld värda i höst, säger Elyounoussi.

ANNONS

Efter tre allsvenska matcher är AIK fortsatt obesegrade efter två segrar och en oavgjord match. Djurgården har en seger, en oavgjord och en förlust.

Djurgårdens frustration var tydlig i slutet av derbymatchen då nyförvärvet Yura Movsisyan tilldelades rött kort i den 93:e minuten efter en skallning mot AIK:s Daniel Sundgren. I sin debut för klubben, efter blott en kvart på planen.

TT

Fakta: AIK:s senaste allsvenska matcher mot Djurgården

2018: 2–0 (hemma).

2017: 1–0 (borta), 1–1 (h).

2016: 2–0 (h), 3–0 (b).

2015: 2–2 (b), 1–0 (h).

2014: 3–2 (b), 1–1 (h).

2013: 1–1 (h), 2–2 (b).

2012: 1–1 (Råsunda), 3–0 (do).

Djurgården vann med 1–0 på Råsunda efter mål av Kennedy Igboananike i september 2011. Nästa derby spelas på Tele2 arena den 21 oktober.

ANNONS