Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén är nöjd med lagets insatts, trots tappad 4–0 ledning mot USA.
Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén är nöjd med lagets insatts, trots tappad 4–0 ledning mot USA.

Förbundskaptenen: "Man får grått hår"

En tappad poäng mot USA gör att två måste vinnas mot Kazakstan. Då fixar Sverige gruppsegern i JVM.

ANNONS
|

Sveriges tapp från 4–0 till 4–4 under ordinarie tid innebär att laget missade chansen att säkra gruppsegern redan i matchen mot USA.

Bonuspoängen efter Adam Boqvists 5–4-mål i förlängning gör att Juniorkronorna trots allt leder gruppen och har allt i sina egna händer.

Två poäng behövs i avslutningen mot jumbon Kazakstan på nyårsnatten för att säkra förstaplatsen i gruppen och därmed en lättare kvartsfinalmotståndare från Vancouvergruppen.

- Det ska alltid vara drivkraften att vinna och spela bra, vi vet att vi måste jobba för allt. Gör vi inte det så kommer vi inte att vinna, sade Montén.

ANNONS

"Stor moral"

Han var nöjd över att hans lag till slut kunde vinna trots tappet sista tio minuterna i tredje perioden.

- Det är jättebra, det är stor moral och det visar att det här laget är berett att jobba för allt man vill ha. Det har vi pratat om sedan dag ett. Jag tycker att första 50 minuterna är jättebra, bra försvarsspel och bra bedömningar.

- Sista tio är nyttiga också. Vi pratade om det efteråt. Det är så här det kan se ut och då vet man nästa gång att det här funkade inte så bra sist, då gör vi så här i stället. Sedan är vi så klart inte nöjda över att vi drar på oss utvisningar och att vi får lite för långa byten när vi slarvar med pucken, sade han.

Sviten allt längre

Supersviten lever också vidare. Juniorkronorna har vunnit 47 gruppspelsmatcher i rad i JVM-sammanhang. På nyårsnatten kan den bli tolv år lång.

ANNONS

Fast den rycker Montén på axlarna åt:

- Det är vad det är. Vi har inte pratat om den en enda gång under mina tre år och jag har aldrig hört en spelare prata om den heller.

Victoria, TT:s utsände

Fakta: Detta gäller för Sverige

Juniorkronorna kan som sämst bli tvåa i gruppen efter 5–4-segern över USA. Skulle Sverige (8 poäng), USA (7) och Finland (6) alla tre sluta på åtta poäng hamnar Sverige först tack vare inbördes segrar mot både USA och Finland.

Vinst (2 eller 3 poäng) mot Kazakstan i avslutningen säkrar gruppsegern. Förlust gör att USA eller Finland kan gå förbi.

Vid gruppseger får Sverige möta fyran i Vancouvergruppen vilket troligast är Schweiz. Tjeckien eller Danmark är de andra alternativen.

Blir Sverige tvåa väntar trean i Vancouvergruppen, Ryssland, Schweiz eller Tjeckien.

Sveriges kommer att få stanna kvar och spela sin kvartsfinal i Victoria den 2 januari. Semifinal och medaljmatcher spelas sedan i Vancouver.

ANNONS