Nytt mästerskap på Örjans vall? Halland, med Halmstad som en av spelorterna, kommer stå som värd för U17-EM för flickor om Sverige tilldelas mästerskapet.
Nytt mästerskap på Örjans vall? Halland, med Halmstad som en av spelorterna, kommer stå som värd för U17-EM för flickor om Sverige tilldelas mästerskapet.

Fotbolls-EM kan spelas i Halmstad

U17-EM för flickor åren 2019 eller 2020 kan avgöras på Örjans vall. Halmstad är nämligen en av fyra tänkta spelorter sedan Svenska Fotbollförbundet anmält intresse till Uefa om att arrangera slutspelet.

ANNONS
|

Övriga spelorter är Falkenberg och Varberg, samt skånska Ängelholm sedan SvFF:s styrelse utsett Halland som U17-värd.

Förbundet har även sökt U19-EM för pojkar och där utsågs Småland (Växjö, Värnamo, Ljungby och Myresjö) som värd om Sverige tilldelas mästerskapen.

Intresset i landet för att bli medarrangör var mycket stort, 13 regioner från Västerbotten i norr till Skåne i söder var initialt intresserade.

– Jag är skitglad. Halland är bra på att arrangera landskamper, kommenterar Hallands FF:s ordförande Johan Johqvist.

– Det är nog två aspekter som gjorde att vi fick det. Dels att vi lyckades ta över U21-EM i ett snabbt läge sedan Borås skickats ut och dels att Varberg, Falkenberg och Halmstad gått samlat in och där kommunerna med destinationsföretagen är med och ligger till grund för ansökan. Sen har Ängelholm fått plats också.

ANNONS

Hur stor apparat innebär ett U17-EM?

– Jag har inte koll på storleken för U17 vad gäller antal lag och så vidare. Men alla internationella arrangemang innebär en ganska stor apparat eftersom både Uefa och Fifa har ganska rigorösa krav för att säkerställa en bra turnering, säger Johqvist som dock känner sig trygg med tanke på att både U21-EM och dam-EM har arrangerats här tidigare.

Vad tror du om Sveriges chanser att tilldelas mästerskapet?

– Vi har varit optimistiska i tidigare sammanhang men bara fått Europa League-finalen. Så jag säger ingenting, men jag vet vad vi kan.

Att Sverige söker mästerskapen kommenterar SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson så här:

"Att vara arrangör av internationella mästerskap är en prioriterad fråga för oss. Efter att ha arrangerat mästerskap på seniornivå vill vi nu ansöka om mästerskap på ungdomsnivå. Vi vet att mästerskap på hemmaplan betyder mycket sportsligt, ger inspiration och glädje och stimulerar det allmänna fotbollsintresset", säger Nilsson i ett pressmeddelande.

Deadline för att lämna in ansökan till Uefa är den 30 september. I december utses sedan värdnationer för turneringarna.

ANNONS