Halmia satsar ungt efter ett stormigt år: ”Mer mitt hantverk”

Ifjol missade Halmia att kvala upp i division 2.
Sedan har mycket hänt. I vinter har omsättningen varit stor när rödvitt valt att satsa på yngre spelare istället för mer etablerade.
– Vi har ersatt erfarenhet med hunger och glöd, säger tränaren Peter Blomqvist.

ANNONS
|

Halmia hade som målsättning att ta klivet upp i tvåan förra säsongen, men efter ett turbulent år förlorade klubben i kvalet mot Tord.

Anders Wallin fick lämna jobbet som tränare under sommaren och in kom i stället Peter Blomqvist.

Han har haft mycket att göra i vinter för att skapa ett nytt lag. Hälften av spelarna har nämligen lämnat och lika många har kommit in.

Men Blomqvist vill inte kalla det för en generationsväxling.

– Nej, det är väl när äldre spelare lämnar och ersätts med unga spelare från de egna leden, men det har varit en stor omsättning på spelare, det har det, säger Peter Blomqvist.

ANNONS

Han fortsätter:

– Men det känns spännande på något sätt. Nu blir det mer mitt hantverk eftersom jag fått vara med och välja spelare.

Stormig period

Annat var det i fjol då han fick ärva truppen, men där en del inte ville stanna kvar när Wallin och hans tränarstab fick gå.

– Det stormade under en period, men jag visste att det skulle bli så. Det händer alltid något i Halmia. Visst var det tufft att kliva in när vissa inte ville ha en ny tränare , men jag var ändå mogen för uppgiften, vilket jag inte hade varit för fem år sedan. Nu har jag fått en lojal trupp där det finns mer chans att påverka, anser Blomqvist.

Viktiga spelare som målvakten Alexander Nielsen har lämnat för HBK:s U19-lag, mittfältsgiganten Kristoffer Thydell har varvat ner i Sperlingsholm, mittbacken Adrian Hallsö har gått till Getinge och anfallaren Gjenis Zeqiri har påbörjat en nysatsning i Laholm. Dessutom räknar Halmiatränaren inte heller med målsprutan Jonatan Eriksson, som fick hela fjolårssäsongen spolierad av en korsbandsskada.

Halmia har försökt fynda i lägre divisioner och hittat förmågor som Avdi Dogani, Vapnö, Erik Jönsson, Hyltebruk, Gentrit Ibishi, Falkenberg och Adrian Topalovic, Leikin.

Kvar finns dock rutinerade killar som lagkaptenen Alexander Arvidsson, Vuk Lugonjic, Erik Pålsson och målskytten Oskar Rantala Törnfeldt, som dock bara stannar fram till sommaren då han är klar med sin utbildning på högskolan i Halmstad.

ANNONS

– Det är många unga som är fascinerade över att bara få vara i ett omklädningsrum på Örjans vall. För dem är det stort att vara i Halmia. Vi har fullt fokus på det vi har och hoppas att vi kan växa med en hungrig grupp som spelar en modern fotboll, något vi fick se glimtar av i fjol.

Spelare med hjärtmuskelinflammation

Blomqvist tror mycket på 03:orna Ibishi, vars bror Endrit tidigare representerat ISH men nu är i Eskilsminne efter proffsäventyr på Island, i Tyskland och i Grekland, och Topalovic som fått mycket speltid under försäsongen. Båda blir viktiga kuggar i det nya Halmiamaskineriet.

Men det ser mörkare ut för två andra ungtuppar – Isak Gunnarsson och Eric Wiberg – som båda drabbats av hjärtmuskelinflammation och blir borta från fotbollen ganska länge.

– Isak fick ett bakslag för tre veckor sedan och kan nog inte vara med förrän till sommaren. Eric är däremot inne på sin tredje månad och är på väg tillbaka.

Blomqvist fick under sin tid som damtränare i Halmia fart på verksamheten och rödvitt blev känt för att spela en trevlig och vägvinnande fotboll.

– Jag har gjort samma med herrlaget och det har gått lite fortare för dem att lära sig hur jag vill att vi ska agera. Spelmässigt har vi tagit kliv och siktar på att bli ett underhållande lag – sedan får vi se hur långt vi kan ta det.

ANNONS

Halmia

Möjlig startelva: Nadeem Omar – Gentrit Ibishi, Erik Pålsson, Alexander Arvidsson, Adrian Topalovic – Kenan Covrk, Flamur Hashani, Brandon Camacho Sobek – Oskar Rantala Törnfeldt, Nehat Bregaj, Vuk Lugonjic.

Tränare: Peter Blomqvist, andra året.

Fjolårsplacering: Tvåa i division 3, förlorade i kvalet till tvåan mot Tord.

Nyförvärv: Gentrit Ibishi, Falkenberg, Nadeem Omar, do, Nehat Bregaj, Leikin, Adrian Topalovic, do, Avdi Dogani, Vapnö, Eldin Becirovic, Bosna, Murtaza Akash, Kvibille, Eric Wiberg, Vapnö, Hasanen Nazar, Laholm, Jakob Jensen, Ullared, Erik Jönsson, Hyltebruk, Adel Radjab, Johanneberg.

Förluster: Daniel Radovanovic, Unnaryd, Endrit Mazreku, Hyltebruk, Kosovar Sulejmani, Leikin, Alexander Nielsen, HBK, Gjenis Zeqiri, Laholm, Adrian Hallsö, Getinge, Anton Jonsson, do, Kristoffer Thydell, Sperlingsholm, Axel Ekström, Centern, David Struski Persson, Astrio, Hamdi Sejdiu.

Halmias spelschema:

7/4: Halmia–Fortuna FF

14/4: Böljan–Halmia

21/4: Halmia–Högaborg

29/4: Åsa–Halmia

5/5: Gislaved–Halmia

10/5: Halmia–Åstorp

18/5: Stafsinge–Halmia

26/5: Halmia–Vinberg

4/6: Höganäs–Halmia

8/6: Halmia–Ullared

17/6: Vejby–Halmia

22/6: Halmia–Böljan

4/8: Fortuna–Halmia

12/8: Högaborg–Halmia

18/8: Halmia–Åsa

25/8: Halmia–Gislaved

3/9: Åstorp–Halmia

8/9: Halmia–Stafsinge

17/9: Vinberg–Halmia

23/9: Halmia–Höganäs

1/10: Ullared–Halmia

8/10: Halmia–Vejby

ANNONS