Erik Hamrén.
Erik Hamrén.

Krönika: Inte mycket till rock’n roll här, Erik Hamrén!

Det var Erik Hamréns sista landslagstrupp som förbundskapten, truppen till sommarens fotbollsfest och EM-slutspel i Frankrike.

ANNONS
|

Men det som kunde ha varit en mustig röd Château Mancèdre, en frisk Chablis eller en bubblande Dom Perignon bidde – mellanmjölk. Om ens det.

För närmare en ”skräll” än Torinos Pontus Jansson i skadade mittbackars frånvaro och tredjemålvakten Patrik Carlgren vågade han inte sträcka sig där AIK-målvakten trots en allt annat än övertygande säsongsstart fick chansen före Ränneslövssonen Kalle Johnsson, vald till danska ligans bästa målvakt.

Men Hamrén har sedan han tillträdde i november 2009 haft sina favoriter och de höll han fast vid fram till sin sista landslagstrupp. Tyvärr.

Ingen Christoffer Nyman – Allsvenskans kanske mest formstarka spelare med ett löpsteg av internationellt snitt.

ANNONS

I stället – Erkan Zengin och Pontus Wernbloom och ursäkta mig men vad kan de tillföra som redan inte finns i truppen?

Inte heller någon Oscar Wendt, vilket i sig var väntat. För Borussia Mönchengladbachs vänsterback har länge varit ute i kylan, trots att han är ordinarie i ett topplag i tyska Bundesliga.

Så man får väl vara glad att åtminstone den ytterst talangfulle Ludwig Augustinsson tog platsen före världens mest vänsterfotade högerback, Pierre Bengtsson, där jag också hoppades på en annan före detta HBK, IFK Göteborgs Emil Salomonsson som kunnat tillföra den speed som Hamréns andraalternativ inte har, Sebastian Larsson.

– Jag har tagit ut de spelarna som jag anser är bäst. Men jag har full respekt för att andra tycker annorlunda, förklarade Hamrén på den tv-sända presskonferensen som lugnade alla beträffande Falkenbergsonen Erik Johanssons skada medan Albin Ekdals oroar desto mer.

17–18 spelare var givna på förhand, berättade han. Återstod gjorde alltså fem, sex platser som ändå inte lär få särskilt mycket speltid nere i Frankrike.

Så varför då inte våga ta ut svängarna, knyta upp halsduken och bjuda på rock’n roll i stället som för nu, en trygg men trist tryckare från Ockelbo?

Sam Larsson har gjort en lysande säsong i holländska Heerenveen, men i den här truppen fick han inte plats.

ANNONS

Inte heller någon Arber Zeneli eller Robin Quaison.

Men Erik Hamrén har gjort sitt val och det är ju också faktiskt han som bestämmer fram till EM-slutspelet är över.

Hur snabbt återstår att se för det är många bitar som ska falla på rätt plats i de förberedande landskamperna mot Slovenien och Wales. Främst försvarsspelet och centralt mittfält.

För tio år sedan hade nästan en tredjedel av VM-truppen HBK-anknytning. I år får IFK Norrköpings skyttekung Emir Kujovic ensam stå för det.

Men till sommar kommer både Sveriges förbundskapten (Janne Andersson), Englands förbundskapten (Roy Hodgson) och mästarlaget Norrköpings nye manager (Jens Gustafsson) ha lagt grunden till sina karriärer i HBK. Ganska bra det också.

ANNONS