KRÖNIKA: Zlatan-frågan som var nära att aldrig ställas

Plötsligt, som en näst sista fråga på presskonferensen på Allianz arena i Nice, släppte Zlatan Ibrahimovic bomben på en belgisk journalists fråga:

ANNONS
|

– Sista matchen för Sverige i EM blir min sista match för Sverige. Jag hoppas det inte blir i morgon. Jag kommer inte delta i OS så hoppas vi går så långt som möjligt här. Men att sluta besviken kommer jag inte göra. Jag är väldigt stolt över att vara kapten för Sverige.

Bara så där.

Ingen var förberedd och några följdfrågor om när han egentligen bestämde sig hann det aldrig bli.

Så jag undrar vad som hade hänt om belgaren aldrig frågat? Skulle Zlatan och Sverige ha mörkat det? Till efter matchen mot Belgien? Till efter EM?

Jag tror ändå inte det eftersom han tycktes vara ganska förberedd när han sedan följde upp med:

ANNONS

– Jag vill tacka alla supportrar som hjälpt mig att uppnå det jag gjort. Var jag än åker kommer jag alltid ta med mig den svenska flaggan och vara stolt över den. Så besviken kommer jag aldrig vara. Så tack till alla.

Och där någonstans kom plötsligt Sveriges vinna-eller-försvinna-match mot Belgien i skymundan. Kvar satt en ensam förbundskapten Erik Hamrén när Zlatan lämnade podiet för att förbereda sig inför (sista?) landslagsträningen och fick i stället svara på hur länge han har känt till det och hans gärning i landslaget.

– Jag har haft det på känn sedan januari när jag berättade att jag skulle sluta och då sa Zlatan, förmodligen gör jag det också. Men det definitiva beslutet fick jag inte förrän i dag, betonade han.

– Och hans betydelse för svensk fotboll – tja, det skulle ta flera timmar att berätta och förklara.

Tidpunkten för beskedet som alla väntat på sedan Dagens Nyheter redan före EM avslöjade det kan man förstås ifrågasätta.

I onsdags satt OS-landslagets förbundskapten Håkan Ericson i Saint Lazaire och berättade att han hade lämnat en plats öppen för Zlatan.

Och så sent som i torsdags sa den blivande förbundskaptenen Janne Andersson till mig:

– Vi har bestämt att vi ska ta snacket med Zlatan efter EM.

ANNONS

Visste Ibrahimovics redan då att EM skulle bli hans avskedsföreställning.

Och är det därför som han inte har kunnat prestera – spänd över att vilja sätta ett sista snyggt avtryck?

– Jag sätter stor press på mig själv, tar ett stort ansvar och trivs i rollen. Men laget kan göra det bättre och jag kan och ska göra det mycket bättre för jag tror att jag kommer att få större ytor än mot Italien där det är viktigare att inte släppa in mål än att göra, hade han då sagt tidigare.

Så drömmen om en EM-medalj lever. I alla fall sa han det.

– Medaljen lever ännu. Vi ska göra allt för att förverkliga drömmen, sa svensk fotbolls störste genom tiderna med 62 mål på 115 landskamper och en meritlista på internationell klubbnivå som är längre än den här krönikan.

Därför gick jag sedan ut för att se den sista kvarten av den öppna landslagsträningen. Kanske den sista för Zlatan, Hamrén, men också Andreas Isaksson och Kim Källström.

Onsdag kväll kan det också vara deras sista landskamp.

ANNONS