Leidhammar låg bakom segermålet i snöig debut

Snön vräkte ner – men förra Astrioanfallaren Wilma Leidhammar, 19, låg bakom segermålet och blev en vinnare i sin allsvenska debut.

|

Nyuppflyttade IFK Norrköping vann den historiska premiärmatchen i Damallsvenskan mot Växjö DFF inför 1 793 åskådare på ”Parken”.

Wilma Leidhammar spelade hela matchen i Norrköpings anfall – och låg bakom segermålet i 75:e minuten. Hon sköt ett skott i straffområdet som täcktes och på returen slog Vilma Koivisto in 2–1.

– Det var ett bra inspel och sedan hade vi kanske tre–fyra skott innan bollen kom för mig. Jag kunde bara skjuta in den i mål, säger Koivisto till Viaplay.

Växjö – där förra Halmiamittfältaren Nesrin Akgün spelade från start – vann Elitettan åtta poäng före Norrköping i höstas, men östgötskorna inledde den allsvenska sejouren bäst.

Tidigare under premiäromgången i Damallsvenskan spelade Ebba Hed från start i försvaret när Djurgården skrällvann borta mot Häcken med 1–0. Alexandra Hellekant satt på Häckens bänk, men fick inte komma in på planen.

Loreta Kullashi nickade in Rosengårds 1–0-mål hemma mot Piteå, men fjolårsmästarna fick nöja sig med 1–1 till slut. Olivia Schough spelade också från start, men byttes ut redan efter 37 minuter.

– Magmuskeln började göra ont. Något hände i början och sedan eskalerade det. Jag kände att det inte gick. Det är svårt att använda kroppen när magen inte vill samarbeta. Men det behöver ju inte betyda att det är så farligt, säger Schough till Sydsvenskan.

Moa Karlsson hoppade in efter 68 minuter när hennes Vittsjö föll borta mot Hammarby med 0–2.