Lukic historisk: ”Det är lite vi mot världen i Varberg”

Fyra halländska klubbar spelar eller har spelat i Allsvenskan genom åren. Stojan Lukic, 40, har vaktat målet för samtliga. IS Halmia. Check Falkenbergs FF. Check. Halmstads BK. Check. Och nu Varbergs Bois. Check.

ANNONS
|

– Det måste väl vara någon slags rekord, va?, skrattar Stojan, 40 år ung, efter skrällstarten i nykomlingen Varbergs Bois som inför matchen mot upphaussade Hammarby ligger – tvåa. Detta efter derbysegern mot Falkenbergs FF, där han själv bland annat visade fortsatt klass med en makalös parad vid 2–0 på Marcus Mathisens skottnick.

I bland blir det aldrig som man tänkt sig.

När Stojan inför den här säsongen hoppade av uppdraget som assisterande tränare i Örgryte var det för att satsa på sin nya, civila karriär som fastighetsmäklare.

Persson ringde

Det var då som Varbergs Bois succétränare Joakim Persson ringde i mars:

ANNONS

– Han förklarade att de behövde en stabil målvakt i bakgrunden. Jag tyckte att det lät spännande och snackade med min arbetsgivare och min sambo.

– Tanken från början var att jag skulle vara back up till de andra målvakterna. Men samtidigt sa Jocke till mig att är du tillräckligt bra så är det du som står.

Så blev det, även om Lukic på Bois egen hemsida inte ens står med bland målvakterna trots att han hittills har stått i tre av fyra matcher...

För efter att August Strömberg fått axelproblem på försäsongen fick Lukic chansen mot BP och Ljungskile i träningsspelet.

– Sedan kom coronan. Jag körde på och för två veckor sedan var jag ikapp – då kändes det som jag aldrig hade slutat, förklarar Stojan och avser att han i fjol bara stod i en match för Öis, mot Syrianska.

Höll nollan

Så när det var dags för historisk premiär borta mot Helsingborg valde tränare Persson Allsvenskans äldsta spelare i målet.

– Hade jag släppt in ett mål eller två där hade det väl hetat att jag är för gammal. Men åldern är bara en siffra för mig så jag tvivlade aldrig.

– Jag har alltid andats, ätit och sovit fotboll, skött mig och varit noga med alla delar som kost, sömn, träning och återhämtning. Och där har jag förstås en fördel av att jag har jobbat som PT, personlig tränare.

ANNONS

– Annars hade jag aldrig kommit tillbaka så snabbt. För ärligt talat är jag förvånad över att jag inte hade tappat mer. Men det är kanske lättare att göra det som målvakt.

LÄS MER:Så spelar HBK i Superettan 2020

”Tre halländska lag i Allsvenskan – vilken grej”

Själv tillskriver han mycket av Varbergs sensationella start tränaren Jocke Persson.

– Han är riktigt vass, en av de bästa som jag har haft. Så tyvärr för Varbergs del är det nog bara en tidsfråga innan någon större klubb plockar honom. Framför allt är han fenomenal på att få med sig alla i gruppen. Det är lite vi mot världen i Varberg, där ingen har trott på oss.

– Vi har kanske inga enskilda stjärnor, men alla löper och jobbar enormt och vet exakt vad de ska göra. Det visade vi mot Malmö FF när vi bytte nio spelare jämfört med matchen mot Blåvitt och ändå tog poäng.

Samtidigt har han också koll på klubben i stan där han bor:

– Jag hoppas verkligen att HBK går upp igen för det är en allsvensk förening. Så tänk om det är tre halländska lag i Allsvenskan nästa år – vilken grej!

LÄS MER:Kaxiga Varbergs Bois – som ett HBK på -90-talet 2.0!

”Buffon är ju 42...”

Nyregistrerad som fastighetsmäklare på Länsförsäkringar i Halmstad ser Stojan fram emot sitt nya jobb.

– Jag stortrivs verkligen och det är ju det som jag sedan ska göra i livet.

ANNONS

Men även om kontraktet med Bois bara är skrivet på ett år kan det bli en fortsättning för Lukic som i december fyller 41.

– Jag menar, (Gianluigi) Buffon är 42 år och nu såg jag att han hade förlängt med Juventus. Så man ska aldrig säga aldrig...

ANNONS