Sena från avliden ger Joe Sise hopp

Joe Sise är tillbaka på fotbollsplanen – som mentor. Samtidigt hoppas den skadade Halmiaanfallaren att en ovanlig operationsmetod snart ska ge spelarkarriären ny fart. – Jag har fått en hälsena från en död människa, säger han.

ANNONS
|

Det är torsdagskväll på Örjans vall. Halmia tränar inför fredagens division 2-derby mot Ullared.

Joe Sise är omklädd och med på planen, men håller sig i bakgrunden, hämtar bollar, kickar lite och sticker till de unga kollegerna tips och råd.

Det är fortfarande oklart när den sällsynt skadeförföljde 27-åringen själv kan vara aktuell för spel.

Men tillbaka efter hälseneskadan i fjol ska han – det är han mycket tydlig med.

– Att åka på detta... det var mentalt knäckande. Det har varit extremt tufft. Men jag är en sådan person som aldrig ger upp, säger han och fortsätter:

– Jag vet vilken kvalitet jag besitter i grund och botten och jag har aldrig riktigt fått chansen att kunna visa det. Det är det som motiverar mig. Den glöden har jag fortfarande i mig, att jag måste visa folk och visa mig själv vad jag kan.

ANNONS

Joe Sise gjorde 12 mål för Halmia på 18 matcher i fjol, men succécomebacken efter 4,5 år utan fotboll fick ett abrupt slut när hälsenan brast mot Laholm den 20 augusti.

Han opererades i Halmstad kort därefter – men det var bara början på problemen.

Sise berättar att han fem veckor efter operationen låg hemma i sitt vardagsrum i Helsingborg när han kände hur det högg till i hälsenan, följt av molande värk.

Operationssåret såg bra ut, men när läkarna gick in i hälen visade det sig att han hade drabbats av en infektion och att den ihopsydda hälsenan hade släppt.

– Eftersom jag inte hade märkt att den hade släppt så hade det sakta men säkert börja ruttna där inne. Sedan hade vävnaden dött och det var först då jag började märka det, och när vävnaden dör blir det bakterier och på så sätt blir det en infektion, förklarar han.

Sjukhusvistelse följde för att få bukt med infektionen.

Fyra dagar före julafton genomgick han en ny operation med så kallad allograft-teknik hos en specialist i Kungsbacka.

– Det innebär att man får en sena från en död människa. Det är väldigt, väldigt ovanligt att man gör det just med hälsenor. Hon sa att det är nog det som behövs för dig, för annars kommer du inte att kunna spela fotboll igen eller kunna springa över huvud taget.

ANNONS

Rehabiliteringstiden är dock längre än vid en normal hälseneoperation och kan ta mellan sex och tio månader.

Nu har det snart gått fem månader sedan Joe Sise opererades.

– Mitt mål är att vara tillbaka i augusti. Sedan om jag kan spela fotboll i augusti eller springa i augusti har jag ingen aning om. Hon (specialisten) säger att det är rimligt, men kan inte lova det.

Han tränar dagligen hos en sjukgymnast och på egen hand i Helsingborg. Efter över ett halvår med foten fixerad i gips och ortoser saknas både styrka och rörlighet.

– Det går jättebra och går framåt, men man saknar kraften och den kommer mer eftersom. Men det går inte jättesnabbt.

Han åker upp till Halmstad för att se Halmias hemmamatcher och besöker träningen någon gång i veckan.

Det är inte svårt att se längtan efter att kunna spela igen när han kickar lite med en förlupen boll.

Joe Sise säger:

– Jag bryr mig inte om vad folk tycker. Många tycker säkert att jag är skadebenägen, men de grejer jag har haft har inte varit så skadebenägliga utan det har mer varit väldigt mycket otur.

– När jag kom tillbaka i Halmia så kände jag mig mentalt starkare och smartare som spelare. Nu hinner jag träna upp min kropp, och kan jag få det som alla andra får och hålla mig skadefri så kommer jag nog att kunna spela i tio år till.

ANNONS
ANNONS