Systrarna Isabelle och Ida Axeldal blir viktiga framåt för division 1-nykomlingen Laholms FK.
Systrarna Isabelle och Ida Axeldal blir viktiga framåt för division 1-nykomlingen Laholms FK. Bild: Privat

Systrarna Axeldal i Laholms FK går i pappas fotspår

Jonas Axeldal var pålitlig målskytt i Allsvenskan och som proffs i Italien och England. Nu går döttrarna Isabelle, 21, och Ida, 17, i sin fars fotspår som vassa avslutare.
– Vi har varit med på fotbollsmatcher sedan vi föddes, skrattar Isabelle.

ANNONS
|

I höstas tog Laholms FK klivet upp i division 1 och gör nu debut i så höga sammanhang.

Men LFK har placerats i den södra division och går därmed miste om derbyn mot både HBK och Halmia som spelar i den mellersta serien.

De båda systrarna har dock haft helt andra saker att tänka på – som skador.

I fjol bröt Isabelle högerbenet på två ställen i premiären mot Halmstads BK och har haft en lång och mödosam väg tillbaka.

För Ida har det varit axeln som spökat, vilket gjort att hon tvingats dra ner på handbollssatsningen och i stället lägga det mesta krutet på fotbollen i Laholms FK.

ANNONS

– Ida är den som har blommat ut mestunder vintern och hon har sett väldigt vass ut på träningarna, säger Isabelle.

Tuff konkurrens i Laholms FK

Det är hårt om platserna i LFK och mycket talar för att tränaren Peter Åberg väljer att satsa på lillasyster Axeldal på topp tillsammans med nyförvärvet Julia Bengtsson från Västra Karup i premiären hemma mot Hammenhög på söndag.

Isabelle har en liten bit kvar till toppformen ännu.

– Allt har läkt bra, men det har funnits komplikationer på vägen och trots att det är ett år sedan jag bröt benet är jag inte helt återställd. Jag har mystiska smärtor när jag springer, men läkarna vet inte riktigt vad det beror på.

Foggia och Ipswich

Fotbollen har alltid haft en central roll för familjen Axeldal. Pappa Jonas slog igenom i HBK i av 90-talet och spelade sedan ibland annat Malmö FF innan han tog steget till proffslivet i italienska Foggia och engelska Ipswich. I dag är han assisterande tränare i Falkenbergs FF i Allsvenskan.

Mamma Gisela var också aktiv som ung i bland annat Stattena och hjälper nu till som fystränare och sjukgymnast i LFK.

Det skiljer fyra år på systrarna Axeldal och syskonen har inte spelat så mycket mer tillsammans än i VGLT och lite i Laholm tidigare, men hoppas nu få göra det lite oftare i division ett.

ANNONS

– Vi har en speciell ”connection”, men det finns många bra anfallare i laget – inte minst vårt nyförvärv Julia Bengtsson. Fast det är bara nyttigt med konkurrens.

LFK får i första hand inrikta sig på att klara kontraktet i ettan.

– Det är svårt att sätta några mål när det handlar om en enkelserie och vi har inte pratat om det. Peter Åberg (tränaren) jobbar aldrig med målsättningar utan mer med utveckling, men det viktiga är att vi inte åker ur, säger Isabelle.

Laholms FK

Tränare: Peter Åberg, andra säsongen.

Fjolårsplacering: Seriesegrare i division 2.

Nyförvärv: Blerina Mazreku, FC Yderton, Schweiz, Julia Bengtsson, Västra Karup, Sophia Capaldi, do, Sofia Nilsson, Hishult/Kornhult, Ida Pettersson, VGLT, Felicia Grufman-Jönsson, Centern, Ebba Karlsson, comeback.

Förluster: Emelie Solenheim, Maja Horney, Frida Karlsson, Linnea Karlsson, inga nya klubbar klara, Malin Schibbli, sabbatsår, Ida von Schedvin, HBK.

ANNONS