Guide: Allt du behöver veta om stadsloppen i Halmstad

En del stadslopp ställs in även i år, andra återkommer i coronaanpassade tappningar och några är helt nya.
HP-sporten har gått igenom vilka lopp som kommer att genomföras i Halmstad under året.

ANNONS
|

Prinsens minne kommer inte att genomföras i år.

– Förra årets beslut att inte genomföra Prinsens Minne trodde vi var en engångsföreteelse. Med facit i hand visade det sig att viruset var mer efterhängset än så och Halmstad Garnisons IF:s styrelse har beslutat att vi inte kommer att genomföra något lopp i år heller, säger tävlingsansvarig Greger Wennerholm.

Wennerholm tror att loppet skulle tappa sin charm om det genomfördes med ett annat koncept.

– Många löpare har undrat om vi kommer att genomföra ett anpassat lopp under 2021, men vi vill ju att det ska vara en folkfest för alla åldrar. Med en anpassning till restriktionerna skulle det innebära att ett par löpsträckor skulle strykas och tävlingscentrum skulle bli tomt, publiken skulle saknas och målgången för löparna samt prisutdelningen skulle kännas platt, säger Wennerholm.

ANNONS

Ambitionen är att genomföra loppet under 2022 istället.

Inte heller Halmstads BK:s Halmstadmilen, IFK Halmstads Varvetmilen eller Halmstad Triathlon kommer att arrangeras, medan Halmstad Swimrun Sött och Salt fortfarande är osäkert.

Öppet spår-lopp som alternativ

Däremot kommer Vårruset (26 april–2 maj) att arrangeras som en kombinationsturné med chansen att delta både på plats och på distans och Blodomloppet (31 augusti) på något sätt utifrån då gällande restriktioner.

Hos CK Bure hoppas man på att kunna arrangera två cykellopp i år, men det är helt smittspridningsberoende berättar ordförande Håkan Hörstedt.

– Vi har sökt polistillstånd för att genomföra Hallandsloppet den 22 maj men just nu tror jag inte att vi får det. Jag är lite halvpessimistisk, säger han.

I stället hoppas Hörstedt och Bure på att arrangera ett öppet spår-lopp under samma vecka som Hallandsloppet skulle gå.

– Jag är försiktigt positiv till att vi ska kunna arrangera ett lopp där man kan cykla när man vill. Det blir inte riktigt den folkfesten som vi hoppats på, men den kör vi förhoppningsvis på sensommaren istället när vi i så fall arrangerar Hallandsloppet i augusti/september, säger Hörstedt.

Flyttat till hösten i stället

OCR Tylösand, hinderloppet på stranden i Tylösand, skulle ha gått av stapeln i slutet av maj.

Men så blir det inte.

ANNONS

– Vi har valt att flytta OCR Tylösand till hösten i stället, säger arrangören Timy Karlsson.

Anledningen stavas restriktioner.

– I stället för att vänta in restriktionerna valde vi att flytta alla race till hösten. Vi vet inte om vi hade fått köra alls i slutet av maj och då var det bäst att göra på detta sättet, säger Karlsson.

Han hoppas på att vaccinationer och lättnader ska göra att höstens hinderbanelopp ska kunna avgöras på vanligt sätt, men det finns en plan B om det inte blir så.

– Vi coronaanpassade loppet redan i fjol så vi vet hur vi ska göra och har lite rutin på det, säger Karlsson.

Nytt löplopp till nyår

Dessutom tillkommer ett helt nytt lopp under 2021.

Lagom till det är dags att ringa in det nya året lanseras Halmstad Nyårslopp, ett löplopp med start vid Slottsmöllan och som går runt Frennarp.

– Man kan välja att springa fem eller tio kilometer och deltagare har redan visat ett stort intresse för loppet. Vi har satt ett tak på 250 startande och det hoppas vi att vi ska uppnå. Det är ont om lopp just nu och vi ser att det finns ett sug för att få springa, säger arrangören Linda Jonsson från Halmstadtriathloncoach.

ANNONS

LÄS MER:Klart: Så blir Vårruset i Halmstad i år

LÄS MER:Från succéår till inställt för klassiska premiärtävlingar

ANNONS