Brasiliansk jiu-jitsu är en form av kampsport som används i självförsvar.
Brasiliansk jiu-jitsu är en form av kampsport som används i självförsvar. Bild: Carl Sandin/Bildbyrån/arkiv

Halmstad Kampsport vill motverka mobbing – med brasiliansk jiu-jitsu

Halmstad Kampsport vill ta ett krafttag mot mobbing. Med kampsporten brasiliansk jiu-jitsu ska klubben hjälpa ungdomar att våga stå upp för sig själva och stärka deras självförtroende.
– Träningen innehåller inget våld och inga slag. Det vi lär ut kommer vara i självförsvar, säger ansvarige David Jacobsson.

ANNONS
|

Halmstad Kampsport startar ett projekt i syfte att utrusta barn mellan 7–12 år med de nödvändiga verktygen för att motstå mobbning. Konceptet innebär att ungdomar ska få träna gratis och lära sig brasiliansk jiu-jitsu, en form av kampsport som inriktar sig på självförsvar.

– Vi har ju sett hur olika kampsporter som brasiliansk jiu-jitsu och MMA har förändrat folk till det bättre. Folk har kommit hit utan självförtroende och varit väldigt blyga i sociala sammanhang för att sedan ha modet att säga ifrån, säger ansvarige David Jacobsson och fortsätter:

– Jag har velat göra det här länge och det finns redan ett framgångsrikt koncept likt det här fast i USA som vi har tagit inspiration från. Det har visat sig vara ett av de mer effektiva sätten att motverka mobbing.

ANNONS

Innehåller inga slag

Jacobsson, som själv tävlar i MMA, betonar att träningarna inte bara kommer ha fokus på själva kampsporten utan även hur man kan bli mer säker i sig själv och få ett bättre självförtroende.

– Kampsporten är egentligen bara en grej vid sidan. Detta hade funkat till stor del utan kampsporten men för att få självförtroendet för att stå upp för dig själv mot de här mobbarna krävs det att du har något i bagaget som kommer fungera i fall du behöver det.

Blir det inte motsägelsefullt att motverka mobbing med en form av kampsport?

– Om ett barn blir påhoppat i skolan ska den här personen inte kunna försvara sig då? Den här träningen vi lär ut kommer vara i självförsvar. Träningen innehåller inget våld och inga slag utan mer hur du ska kunna kontrollera en mobbare om det är nödvändigt.

– Jag hade hållit med om det hade varit med slag i ekvationen, men hela syftet är att inte skada någon.

Tror du det finns det en risk att det kan uppfattas som kontraproduktivt?

– Jag förstår att folk kan se lite snett på det för man gillar att se fel i allt. Till alla som kommer med den kritiken vill jag gärna höra vad de skulle föreslå i stället? I dagens samhälle ska man gå till en lärare eller liknande, men problemet är att den negativa spiralen aldrig slutar.

ANNONS

– Hellre att du tar den konflikten en gång med mobbaren än att du ska behöva vara retad i flera år och få skolgången förstörd, avslutar Jacobsson.

LÄS MER:MMA-bröderna laddar för premiärgalan

ANNONS