Halmstadåkarna satte nya rekord i pandemins spår

Elitklassen gav sig iväg tidigt, men åkarna från Halmstad SK fick i pandemins spår vänta till halv tio innan de fick lämna Sälen. Ändå var Martin Siljegård och Kenneth Rolling i mål vid 14-tiden – efter ett rekordsnabbt Vasalopp.
– Vi gjorde ett försök att slå klubbrekordet, men missade det med en minut, säger Siljegård.

ANNONS
|

Covid-19 har ställt till det för alla idrottsutövare och inget var sig likt när det 97:e Vasaloppet avgjordes.

Halmstadåkarna satt i stugan och följde starten från tv:n innan de själva började göra sig i ordning för de nio milen.

Tidigare i veckan hade Glenn Andersson satt nytt klubbrekord när han gled in under målskynket i Mora på fyra timmar och 29 minuter.

Det var det Siljegård och Rolling hade för ögonen när de gav sig i väg från Sälen en och en halv timme efter elitåkarna.

– Det blev en väldigt behaglig resa. Jag och Kenneth slog följe och kompiskörde hela vägen. Vi hade stark medvind och det gick otroligt snabbt i början, konstaterar Siljegård.

ANNONS

Länge, länge låg duon bra till för att slå rekordet,. I mål var de en minut efter på 4.30 – men satte prydliga personliga rekord med 20 minuter.

– Vi fick gräva djupt i källaren efter de sista krafterna på slutet och det var väl vid sista kontrollen i Eldris som vi förstod att det skulle bli svårt att slå klubbrekordet, säger Siljegård.

Lina Siljegård satte nytt klubbrekord

För Martins fru Lina, som tidigare har varit bland de 100 bästa i Vasaloppet, gick det riktigt snabbt för och hon tog sig i mål på 5.38, vilket är nytt klubbrekord på damsidan.

– Jag körde på drygt sex timmar i fjol, men då var det ett helt annat före. Nu fick vi ligga mellan spåren och söka var det var bäst att åka, säger Lina och får medhåll av Martin:

– Jag tror att vi körde 88 av de 90 kilometerna utanför spåren – eftersom barr och grenar hade ramlat ner i blåsten – och det gjorde att man fick kramp på andra ställen än vad man är van vid.

”Känns kul att åka på ett säkert sätt”

Den klassiska blåbärssoppan delades ut i spåren, men Halmstadåkarna hade hjälp av andra med langningen av vatten.

– Jag tycker att arrangörerna ska ha all heder av att Vasaloppet kunde genomföras. Alla har jobbat hårt för att få det att funka och varit noga med folksamlingar. Det känns kul att få åka på ett säkert sätt, tycker Martin.

ANNONS

Ifjol var han bergis på att han gjort sitt sista Vasalopp.

– Ja, jag tänkte för mig själv att det får vara nog nu, men redan efter tre veckor hade jag ångrat mig.

Tur var väl det med tanke på rekordresan 2021.

LÄS MER: Mikael Kulanko åkte 18 mil i Gustav Vasas spår – samlade in pengar till välgörenhet

ANNONS