Dick Jönsson-Wigroth är orolig för Westcoast Racings framtid. Stallet hotas av nedläggning efter coronapandemin.
Dick Jönsson-Wigroth är orolig för Westcoast Racings framtid. Stallet hotas av nedläggning efter coronapandemin. Bild: Micke Fransson

Halmstads racingstall riskerar att gå under

I år är det 30 år sedan Westcoast Racing bildades. Men något jubileum lär det inte bli – i stället slåss stallet från Halmstad för sin överlevnad.
– Det är inget snack om saken. Risken är jättestor att vi inte är med i framtiden, säger teamchefen Dick Jönsson Wigroth.

ANNONS
|

Motorsportbranschen är tuff att verka i.

Westcoast Racing hade några ekonomiskt jobbiga år under slutet av 2010-talet och när vi nu skriver 2020 ser det riktigt illa ut. Coronapandemin har slagit undan benen på det meriterade stallet som hotas av nedläggning.

– Jädrigt trist med en sådan utveckling. Just nu är vi nere på noll och har det värre än vad det är i restaurangbranschen. Det finns inget material, inga sponsorer och inga förare som kör för oss. Det var ju inte så här man trodde att det skulle bli efter 30 år, suckar Dick Jönsson Wigroth.

Det går inte många minuter under en dag som han undrar hur det ska gå.

ANNONS

– Såklart är jag orolig. Westcoast är så mycket mer än bara racing – det är ett levebröd för mig. Jag har alla kostnader kvar samtidigt som jag inte får in några pengar. Man kan väl säga att jag sitter med skägget i brevlådan.

Men han är beredd att kämpa.

– Allting beror på mig själv och hur mycket jag vågar riskera. Frågan är när racingen är tillbaka på den nivån som den var innan. Räcker 2021 eller blir det 2022? Fast Westcoast är inte ensamt – hela motorbranschen har problem.

Blev årets nykomling

Förra året debuterade Westcoast Racing i Porsche Carrera Cup och stallets förare Roar Lindland och Hugo Nerman slutade fyra respektive femma i mästerskapet. Den sistnämnde blev även årets nykomling i serien.

Jönsson Wigroth valde även att satsa internationellt på TCR Europa med italienaren Gianni Morbidelli och finländaren Olli Kangas vid ratten, men det blev aldrig någon succé.

– Volkswagen var inte rätt bil. De lovade att ta fram en ny, men det blev inget på grund av Volkswagens satsning på elektrifiering.

Därför tog Westcoast ett tidigt beslut att välja bort TCR 2020 och bara inrikta sig på Carrera Cup.

Men vad som händer där vet ingen ännu.

– Vi får väl se om mästerskapet kommer i gång och hur många tävlingar det i så fall blir. Målet är att köra sex helger.

ANNONS

Ser sig om efter andra jobb

Faktum kvarstår dock. Halmstadstallet är hotat och Dick har börjat se sig om efter andra jobb.

– Jag gillar egentligen inte att gnälla, men vi har det jättetufft och försöker reda ut allt. Skulle det inte gå så vill jag hålla på med lite annat för att hänga kvar i branschen.

ANNONS