HK Drott och övriga föreningar i Halmstad och Laholm hamnar i nya Handbollförbundet Syd när handbollen bantar antalet distrikt från 13 till fem. Hallands Handbollförbund läggs ned.
HK Drott och övriga föreningar i Halmstad och Laholm hamnar i nya Handbollförbundet Syd när handbollen bantar antalet distrikt från 13 till fem. Hallands Handbollförbund läggs ned. Bild: Johan Persson/arkiv

Halland delas på mitten när förbundet läggs ned

Halländsk handboll splittras. Klubbarna i Halmstad och Laholm hamnar i nya distrikt Syd medan Hylte hamnar i Väst när Svenska Handbollförbundet skär ned antalet distrikt.
– Jag tror att det är bra att man går upp till större regioner, säger Drotts ordförande Björn Kullenberg.

ANNONS
LocationHalmstad, Laholm, Hylte|
|

HP berättade redan i våras om handbollens planer på att banta dagens 13 distriktsförbund till fem. Nu har förändringen klubbats under ett extrainsatt förbundsmöte.

Konsekvensen blir att Hallands Handbollförbund försvinner efter 86 år. I stället placeras föreningarna från Halmstads och Laholms kommuner i nya Handbollförbundet Syd, där även Skåne, Blekinge, Kronoberg och delar av Kalmar och Jönköpings län ingår.

Klubbarna i Hylte, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka förs däremot till Handbollförbundet Väst ihop med föreningar från Västra Götaland, Värmland och delar av Jönköpings län.

”Enhetlig verksamhet”

Hallands Handbollförbunds ordförande Mats ”Hoss” Nilsson har suttit med i den centrala styrgruppen för projektet. Han hoppas att de nya, större distrikten ska bli effektivare, slagkraftigare och få mer att säga till om.

ANNONS

– Men den tyngsta effekten tycker jag är att alla barn och ungdomar som vill spela handboll får en bättre och enhetlig verksamhet oavsett var de befinner sig i Sverige. Ett litet förbund har många fördelar, men har också sämre förutsättningar att jobba med alla de verksamhetsområden som finns, säger han.

Det finns ingen risk att Hallands klubbar försvinner i mängden?

– Den farhågan finns alltid när man gör organisationsförändringar så att det blir större enheter. Men personligen känner jag mig rätt så trygg med att det kanske till och med blir en bättre delaktighet och bättre påverkansmöjlighet.

Hallands Handbollförbund har i dag nio medlemsföreningar. Kansliet i Halmstad har en anställd, som enligt Mats Nilsson följer med till den nya organisationen.

Drott-basen positiv

Flera klubbledare gör tummen upp för de nya distrikten.

– Jag tror att det är bra att man går upp till större regioner. Då tänker jag att man kan säkra utbildningen av till exempel ledare och domare på ett lite bredare plan, säger Drotts ordförande Björn Kullenberg.

Kenneth Rasmussen, ordförande för HK Hylte, berättar att föreningen egentligen skulle ha tillhört Syd men bad att få hamna i Väst för få kortare resor för ungdomslagen.

– Vi vet inte riktigt vad vi ska förvänta oss av detta, men det kan vara en positiv utveckling. Hallands Handbollförbund är inte jättestort och det är alltid roligare med fler föreningar som är inblandade för det blir fler matcher då, säger han.

ANNONS

LÄS MER: Halland kan delas på mitten när förbund går i graven

ANNONS