Corona bröt HBK-kaptenens mäktiga svit: ”Var nervös”

När Andreas Johansson drabbades av corona bröts HBK-kaptenens mäktiga svit på 160 elitfotbollsmatcher i rad. Nu siktar mittbacken på en stark avslutning – som riskerar att bli utan publik.
– Man får göra som Dortmund som gjorde vågen mot tomma läktare, säger Andreas Johansson.

ANNONS
LocationÖrjans Vall|
|

160 elitfotbollsmatcher i rad eller nästan fem och ett halvt år.

Så lång var Andreas Johanssons svit med matcher innan han tvingades stå över både förra helgens förlust mot Jönköping och cupsegern mot Hässleholms IF i tisdags.

– Det krävdes en pandemi för att sätta stopp för mig. Det är tråkigare att missa Jönköpingsmatchen när den var så viktig och man har fajtats hela året, men det var lite synd med sviten. Jag har skämtat om att jag får börja på en ny femårssvit, säger Andreas Johansson med glimten i ögat inför mötet med Gais.

Sedan 2012 har han bara missat fem matcher, fyra på grund av avstängning och en när familjen fick sitt andra barn.

ANNONS

– Min corona blev inte så farlig. Lite huvudvärk och lite värk i ryggen. Hade det varit vanlig influensa hade jag kunnat spela mot Jönköping, men jag var ju tvungen att vara hemma med tanke på smittorisken.

Han följde matchen framför tv:n.

– Det var länge sedan jag var nervös när en match började spelas men nu var jag nervös i soffan. Samtidigt försökte jag se det som något lärorikt och kul att se mitt eget lag spela live.

– Jag är besviken att vi inte lyckades ta någon poäng, men vi gör en bra match fram till avslutslägena. Men det är bara att gilla läget. Vi sitter i en bra position i alla fall.

Tuff period i HBK: ”Göra det bästa av det”

HBK har en händelserik period bakom sig med avstängningen på Dusan Djuric och flera coronafall i truppen. Dessutom såldes skyttekungen Rasmus Wiedesheim-Paul till norska Rosenborg förra veckan för att rädda klubbens ekonomi och Simon Lundevall värvades på korttidskontrakt.

Men det är viktigt att koppla bort sådana saker, konstaterar Andreas Johansson.

– Vi tappar en kvalitetsspelare och otroligt duktig avslutare, men har fått in en annan kvalitetsspelare i Simon. Sjukdomarna är jättetrist, men vi försöker göra det bästa av det vi kan påverka. Det är så det är att vara professionell fotbollsspelare.

ANNONS

– Som mot Ljungskile när alla ledare är borta och vi saknade folk mot Jönköping också. Det är tråkigt och otur, men tänker du på det när du ska spela tror jag inte att du kan prestera på max, utan det gäller att vända på det och göra något bra av det. Nu har andra spelare fått möjligheten, spelare som kämpat och krigat hela året och det är kul att de får komma in och visa sig.

Ante saknar publiken

Andreas Johansson blickar mot en höst där HBK har allt i egna händer om man kan fortsätta vinna.

Men det blir fortsatt utan publik på matcherna efter regeringens beslut att inte lätta på restriktionerna i veckan.

– Det är så klart jättetråkigt, men jag hade inte så stora förhoppningar för det känns som att smittan dragit igång igen.

– Det är illa för alla klubbar och föreningar oavsett idrott eftersom piubliken är en jättestor intäktskälla. Det vi spelare kan påverka är att gå ut och göra bra matcher. Sedan hade det varit roligare om våra supportrar kunde vara där.

Risken är att HBK, om man avancerar till Allsvenskan i vinter, får fira utan fans på plats.

– Ja, man får göra som Dortmund som gjorde vågen mot tomma läktare.

ANNONS

LÄS MER:Nytt coronafall i HBK – där två backar är tillbaka

LÄS MER:Torbjörn Arvidssons jobbiga vardag efter covid-19: ”Sätter sig på det mentala”

LÄS MER:Nya publikbeskedet ökar oron inför nästa år: ”För jävligt!”

ANNONS