Efter HBK:s nya bortaförlust: ”Vi är inte tillräckligt bra”

Det vill sig inte på bortaplan för Halmstads BK i årets allsvenska. Mot tabelljumbon Örebro kom tredje förlusten, ett tungt facit för HBK som tryckte på för fullt för en kvittering den sista halvtimmen.
– Vi är bra till de sista tjugo meterna, där är vi inte tillräckligt bra, säger Magnus Haglund, manager i HBK.

ANNONS
|

Det var mycket Örebro inledningsvis i matchen, men Halmstad skapade den första målchansen när ett inlägg från Thomas Boakye hittade Marcus Antonssons huvud men HBK-anfallaren och nyblivna 30-åringen fick ingen bra träff och Bobby Allain i ÖSK-målet kunde ta hand om bollen.

HBK fortsatte att trycka på för ett ledningsmål och när Boakye återigen stod för ett fint inlägg från sin kant skarvade Mikael Boman vidare till – ingen alls på den stora fria ytan som uppstod.

Hemmalaget skaffade sig en frispark i bra läge efter dryga kvarten men Michael Almebäcks boll rensades enkelt undan av HBK-försvaret.

I stället kom HBK på en omställning där Emil Tot Wikström fick ett jätteläge att trycka in 1–0, men han fick inte på någon bra avslutning alls.

ANNONS

Malkolm Nilsson Säfqvist tvingades till en superräddning i den första halvleken när Jake Larsson kom helt fri på bortre delen av straffområdet, men där HBK-keepern han fram i tid.

”Var tvungna att vara vaksamma”

Boakye fortsatte att leverera fina inlägg under den första halvleken. Efter dryga halvtimmen hittade han på nytt Tot Wikström som emellertid fick sig en tryckare i skottögonblicket och inte fick till avslutet.

Hemmalagets Benjamin Hjertstrand hade dessutom ett fin distansskott som Nilsson Säfqvist återigen fick göra en kvalificerad räddning på.

– En match där vi har en ganska jämn första halvlek. Vi hanterar ÖSK:s långa spel på Erik Björndahl på ett okej sätt. Efter hand i halvleken kommer vi in mer och mer i det och skapar möjligheter utifrån ett etablerat spel. Vi har en ganska god känsla i halvlek samtidigt som vi visste att vi var tvungna att vara väldigt vaksamma på det som hände efter de långa bollarna mot Björndahl, vi vet att ÖSK har bra spelare som kan snappa upp de bollarna och skapa farligheter, säger Haglund.

I paus bytte HBK in Erik Ahlstrand i stället för Edvin Kurtulus som hade det jobbigt på sin kant i första halvlek.

Det hjälpte föga.

Spel på en planhalva

Blott tre minuter in i halvleken var det nämligen hemmalaget Örebro som tog ledningen i matchen.

ANNONS

Joseph Baffo ställde till det för sig i backlinjen och Erik Björndahl kunde skicka bollen till Deniz Hümmet som bara kunde trycka in bollen i mål.

– Vi går in i andra halvlek med en god tro på att vi ska vinna matchen. Åker på ett mål i början på andra som på många sätt känns väldigt onödigt. Det var en kedja av saker där vi fattar dåliga beslut som innebär 1–0 till ÖSK, säger Haglund.

1–0 till hemmalaget betydde också laget första mål för säsongen. Och vilket viktigt mål sedan.

– Vi står och spelar på ÖSK:s planhalva resten av halvleken. Vi skapar många lägen att få in bollen i straffområdet. Vi får in en hel del bollar men vi är inte tillräckligt bra för att göra mål, säger Haglund och fortsätter:

– Vi spelar fram bollen väldigt bra och ta oss fram till sista tjugo meterna men där var vi inte tillräckligt vassa. Antingen var det inläggen eller tajmingen som inte var bra så därför fick vi inte tillräckligt många vassa lägen.

Visserligen tryckte HBK på för en kvittering under den sista halvtimmen, bland annat Andreas Bengtsson byttes ut till förmån för offensiva Sadat Karim.

Tredje raka bortaförlusten

HBK försökte och försökte, allra närmast var Antonsson som fri framför målet nickade tätt över men det var till slut Örebro som kunde skrika ut sin glädje efter slutsignalen efter första allsvenska segern för säsongen.

ANNONS

För HBK betydde förlusten den tredje på fem matcher där samtliga kommit på bortaplan.

Det här var tredje raka förlusten på bortaplan...

– Man får resa sig upp igen och hantera det. En allsvensk säsong är många saker som man får hantera och klara av, säger Haglund.

– Vi gör spelmässigt en bra match, en av våra bättre, kanske den bästa just med den delen. Vi har inte spelat bort någon motståndare tidigare i allsvenska som vi gjorde i dag. På så sätt var det en utveckling vad det gäller spelet men inte i sista delen.

Är du orolig när segrarna uteblir?

– Det har vi inte tid att vara utan vi får analysera denna matchen, kavla upp ärmarna och jobba ännu hårdare, säger han.

ANNONS