Förre HBK-profilens mörka perioder är grunden för ny bok

Först allsvensk premiär – sedan författardebut.
Förre Halmstads BK-backen Richard Magyar, 29, har varit öppen med sin egen kamp mot psykisk ohälsa. Nu har han skrivit en bok i hopp om att hjälpa andra.
– Den innehåller de saker som jag önskar att någon hade sagt till mig när jag var tonåring, säger han.

ANNONS
LocationStockholm|
|

Hammarby IF, där Richard Magyar spelar sedan 2019, sparkar i gång årets fotbollsallsvenska borta mot fjolårsmästarna Malmö FF lördagen den 10 april.

Magyar brinner av revanschlusta inför den nya säsongen. Han missade stora delar av 2020 på grund av skador samtidigt som laget, efter tredjeplatsen 2019, föll till en slutlig åttondeplats.

– Det är ingen hemlighet att förra året var ett misslyckande för oss. Men jag hoppas att vi har justerat oss till publikbortfallet, som är en viktig faktor för oss, men också justerat lite i lag och i spelidé. Vi vill visa ett helt annat ansikte än vi gjorde förra året, säger han.

ANNONS

Allsvenskans poängkung Astrit Selmani från Varbergs Bois och isländske landslagsbacken Jon Gudni Fjoluson är två intressanta nyförvärv i grönt och vitt.

Samtidigt har Hammarbys försäsong störts av ett stort coronautbrott i truppen. Richard Magyar är en av de spelare som har varit sjuk.

– Men jag känner att i alla fall för min del så har det inte påverkat speciellt mycket. Jag fick nog den mildare varianten, säger han.

Bygger på egna erfarenheter

Tre veckor efter den allsvenska premiären ska “Allt ingen sa” ligga på bokhandelsdiskarna.

– Det är en typ av självhjälpsbok med utgångspunkt i mina egna erfarenheter både som fotbollsproffs utomlands och i Sverige, men också som människa i livet, förklarar Richard Magyar.

Han är sedan flera år ambassadör för organisationen Suicide Zero, som verkar för att minska den psykiska ohälsan och antalet självmord i Sverige.

Bakom hans engagemang ligger egna, mörka erfarenheter.

– Jag har inte haft direkta självmordstankar, men varit deprimerad och upplevt psykisk sjukdom, berättade han i en HP-intervju 2017.

”Saker som har hjälpt mig”

Med boken hoppas han hjälpa andra – framför allt ungdomar.

– Den innehåller de saker som jag önskar att någon hade sagt till mig när jag var tonåring. Både hur det är att vara fotbollsproffs och vad det innebär, men framför allt saker som har hjälpt mig att navigera genom mig själv, mina känslor och mitt mående.

ANNONS

– Det är saker som verkligen har lett till att jag själv lever ett liv i dag som jag verkligen tycker om och trivs i.

Fakta: Richard Magyar

Ålder: 29 år.

Position: Mittback.

Längd/vikt: 191 cm/84 kg.

Klubbar under karriären: Åkarps IF, Lunds BK, BK Astrio, Halmstads BK, FC Aarau (Schweiz), Greuther Fürth (Tyskland), Hammarby IF.

Landskamper: Fem U21- och två U19-landskamper.

Aktuell: Laddar för allsvensk premiär med Hammarby och släpper den 1 maj sin debutbok “Allt ingen sa”.

LÄS MER:Magyar om coronaoron och mötet med/mot Zlatan

ANNONS