Gabriel Gudmundsson om nya rollen – som vänsterback

Från anfallare i HBK – till vänsterback i Groningen.
Gabriel Gudmundsson, 21, trivs i sin nya roll i nederländska högstaligan Eredivisie.
– Det passar mina egenskaper väldigt bra så jag är jättenöjd, säger han.

ANNONS
|

FC Groningen gör sin bästa säsong på länge i Eredivisie.

Gabriel Gudmundssons gäng ligger på sjätte plats i tabellen – och på kvalplats till Europa League-kvalet – med snart två tredjedelar av serien spelade. Lyckas man försvara den positionen hela vägen in så skulle det bli klubbens bästa placering sedan femteplatsen 2010/11.

Gudmundsson, som gör sin andra säsong i grönt och vitt, missade ligastarten i höstas på grund av en ny skada, nu i ena knäet. Men därefter har han varit en regelbunden medlem av tränaren Danny Buijs förstaelva.

– Jag tror att det var fyra matcher totalt som jag var borta. Men därefter hoppade jag in i två matcher och sedan har det varit start efter det. Så det har varit jätteskönt att kunna få kontinuitet på det, säger han.

ANNONS

”Typ av wingback-position”

Men det är i en ny roll som den förre offensivspelaren i Halmstads BK numera uppträder hemma på Hitachi Capital Mobility Stadium och på de andra ligaarenorna – nämligen som vänster ytterback.

– Ja, det är en typ av wingback-position jag har nu, så jag är delaktig både defensivt och offensivt lite, förklarar han.

Hur kom det sig att du hamnade där?

– Det är väl mer spelstilen vi har. Vi spelar 3–5–2, där vi har spelare på sidorna, och då är jag en av dem på vänsterkanten. Det passar mig bra eftersom jag är ganska snabb och utmanar mycket.

Spelar även back i 4–4–2

Emellanåt ställer Danny Buijs dock upp en 4–4–2-uppställning och då får Gabriel Gudmundsson kliva ned som klassisk vänsterback.

– Ja, någon gång har det hänt att vi har fått gå över till en fyrbackslinje och då har jag fått gå ned som en vanlig vänsterback. Men oavsett om jag spelar vänsterback eller wingback så har jag fått direktiv att jag ska fortsätta med mina offensiva grejer, som jag är bäst på.

Hur känns det, att som gammal anfallare bli back?

– Det är djävligt roligt faktiskt. Det är en rolig erfarenhet och jag tror att det är nyttigt att ta med sig om man ska ta ytterligare ett steg, att man får känna på lite olika positioner och kunna hantera dem och förstå dem också. Så det ser jag bara som väldigt positivt.

ANNONS

Är det till och med här du ser din framtid eller vill du bli anfallare igen?

– Oh, det kan jag inte svara på riktigt utan jag spelar där tränaren sätter mig. Men jag tycker att rollen jag har i dag passar mig väldigt bra, så om det fortsätter så och jag gör bra ifrån mig så har jag inga som helst problem att fortsätta som det.

FC Groningens nästa match är hemma mot Feyenoord, tabellfyran, på söndag.

LÄS MER:Ex-HBK:aren tillbaka efter nya skadan: ”Allting är nedstängt”

LÄS MER:Ardian Berisha ratades av HBK – gick från nattskift till utlandsproffs

ANNONS