Här dikterar covid-19 reglerna för Halmstads BK

I normala fall är det huvuddomaren, hans två assisterande samt fjärdedomaren som bestämmer reglerna inom fotbollen.… Men 2020, när ingenting är som vanligt, finns det också en (ovälkommen) aktör som kommer att diktera villkoren – covid 19-viruset.

ANNONS
|

– Det är ett protokoll att följa, men det viktigaste till slut är ändå att ha gott omdöme och sunt förnuft, säger Halmstads BK:s manager Magnus Haglund.

Att han sitter på Örjans valls avbytarbänk den här soliga eftermiddagen utan spelare är ingen tillfällighet. Det kommer att han behöva vänja sig vid.

– Ja, det är enbart ledarna som kommer att få sitta här. Spelarna ska sitta där för annars sitter vi för nära varandra, säger Magnus och pekar över avbytarbåset mot den nedre bänkraden på läktaren.

Formulär fylls i hemma

Det är bara en av alla bestämmelser i det ambitiösa protokoll som Svenska fotbollförbundet har tagit fram för att få grönt ljus för seriepremiär i fotboll.

ANNONS

+ Allt börjar redan hemma hos spelarna och ledarna som på morgonen matchdagen ska fylla i ett formulär med åtta punkter gällande bland annat feber och sjukdomssymtom.

– Svarar man ja på någon punkt ska man kontakta Simon (sjukgymnasten Bakkioui) som i sin tur kontakter vår klubbläkare Fredrik Isaksson om så behövs, förklarar Magnus.

Det är sedan också klubbläkaren som godkänner vilka som är behöriga att anländas och vistas på arenan.

+ Hemmalagets spelare och ledare uppmanas att ta sig själva till arenan och ska vara på plats en timme och 45 minuter före avspark medan bortalaget ska anlända 90 minuter innan och då i halvfulla bussar med en person på varje dubbelsits och om möjligt på varannan rad.

+ På arenan ska det sedan finnas avgränsade områden för enbart behöriga spelare, ledare och matchfunktionärer medan övriga personer tillhörande säkerhet, tv-produktion och media har ett område för inpassering.

Dubbla omklädningsrum

Alla gemensamma måltider är sedan en tid tillbaka slopade och hittills har HBK använt två omklädningsrum.

– Fast hur det blir matchdagen får vi ta ställning till då, inflikar Magnus.

+ Tvål och handsprit finns tillgänglig överallt och i stället för en daglig städning av lokalerna rengörs de nu grundligt både på morgonen innan alla kommer samt på eftermiddagen.

ANNONS

Allt krympte flera storlekar så skulle vi ha följt rekommendationerna strikt hade vi tvingats köpa nya träningsställ efter varje dag.

Men ibland kan det vara bra att inte följa protokollet rakt av...

– I det första protokollet rekommenderades det att träningskläder skulle tvättas i 60 grader och handdukar i 90 grader. Men vi blev osäkra och testade först med ett ställ, förklarar Magnus.

– Allt krympte flera storlekar så skulle vi ha följt rekommendationerna strikt hade vi tvingats köpa nya träningsställ efter varje dag.

Bollar och koner desinficieras

Medan de flesta i klubben, på grund av coronapandemin, har fått allt mindre att göra så har arbetsbördan ökat för materialförvaltaren Sven Karlsson.

– Tidigare tvättades träningsvästarna varannan dag, men nu ska det göras en gång om dagen. Och sedan ska alla bollar och koner desinficieras efter varje pass, förklarar Sven.

+ När det sedan är dags för match är det också tydliga bestämmelser: Ingen lineup, inga maskotar eller eskorter, ingen lagfotografering och inga handhälsningar.

Spontana reaktioner vid ett sent, avgörande mål – det kanske blir svårt att hålla tillbaka.

Och så var det då det här med firandet vid mål.

Ett 1–0-mål i andra minuten är kanske lättare att hålla inom ramen, men ett avgörande i den 92:a minuten?

– Vi ska ju visa återhållsamhet vid målfirandet, men spontana reaktioner vid ett sent, avgörande mål – det kanske blir svårt att hålla tillbaka. Fast först ska man ju göra mål också... ler Magnus.

ANNONS

HBK-managern anser att alla i klubben har varit noggranna att hålla sig till bestämmelserna och bara en spelare, Jonathan Svedberg, har visat symtom och var då hemma tills han blev frisk igen.

– Vi gör ju allt vad vi kan så att vi får spela fotboll, samtidigt som vi ska minska risken för smittspridning. Och så är det ju för alla.

Träning elva mot elva

Utan träningsmatcher har HBK i stället på träning tvingats spelat elva mot elva i 90 minuter för att få så matchlika situationer som möjligt.

– Vi har ju en bra, bred trupp så det har varit många bra så kallade matcher. Men det går ju aldrig att ersätta med matcher mot riktigt motstånd.

– Alla kan ju varandra utan och innan numera och är fullständigt sönderlästa. Så det ska bli oerhört skönt att det nu kör igång för visst finns det en osäkerhet kring var vi står eftersom vi inte har spelat en match sedan den 13 mars.

På tisdag den 16 juni är det dags för premiär mot Fredrik Liverstams Trelleborgs FF på ett öde Örjans vall i coronapandemins skugga.

– Men då får vi en första fingervisning på var vi står, säger Magnus.

Nya regler inför säsongen

När fotbollssäsongen äntligen sparkar igång i helgen är det med totalt 14 nya regler som International Football Association Board (FAB) har beslutat om.

Där räknas dock inte fyra gula kort i stället för tre för avstängning samt fem avbytare eftersom de är tillfälliga på grund av coronapandemin.

Däremot förtydligas handsregeln och här är några av dem.

+ Hands: Gränsen mellan armen och axeln/skuldran definieras som armhålans botten.

+ Hands: Sedan tidigare gäller att en ”oavsiktlig” kontakt mellan anfallande spelares hand och bollen endast ska bestraffas vid mål eller målchans. Nu preciseras detta till att gälla endast om det sker omedelbart före målet/målchansen.

+ En spelare i offsideposition anses inte vinna en fördel om spelaren tar emot bollen efter att den spelats från en motspelares hand på ett otillåtet sätt. Spelaren bestraffas därför inte för offside.

+ En straff som missar målet inte slås om även om målvakten gått för tidigt eller utfört annat regelbrott som inte stört straffskytten.

+ Alla regelbrott (inte bara tacklingar, fasthållningar etc) som stoppar ett lovande anfall resulterar i varning. Därför blir det varning till en spelare som otillåtet spelar bollen en andra gång så att ett lovande anfall stoppas.

+ Vid stoppande av lovande anfall: Om domaren använder fördelsregeln och låter spelet fortsätta delas inte varning ut.

Källa: Svensk elitfotboll

ANNONS