Bild: Krister Andersson

HBK-backens svåra landslagsval: ”Inget jag tänker på nu”

HBK-backen Edvin Kurtulus, 20, kan spela landslagsfotboll i Turkiet, Albanien eller Sverige. Valet föll ändå till slut på Kosovo, som möter England i EM-kvalet i U21 i Pristina på fredag.
– Kosovo kallade på mig och jag tänkte – varför inte, säger han.

ANNONS
|

Edvin Kurtulus är född och uppvuxen i Sverige, men hans föräldrar kommer från Kosovo.

I år har den unge backen på allvar slagit sig in i Halmstads startelva i Superettan och imponerat så mycket på ledningen i Kosovo att han nu är uttagen i Balkan-landets trupp till EM-kvalmatchen mot England.

– Mina farföräldrar är från Albanien och så har jag släktingar från Turkiet, men det är en lång historia. Nu blev jag uttagen i Kosovos trupp och då tackade jag ja. Det är första gången som jag är med i ett landslag, konstaterar Edvin Kurtulus.

Är det Kosovo som gäller i framtiden eller kan du tänka dig att spela för Sverige eller ett annat landslag?

ANNONS

– Det är inget som jag tänker på just nu. Kosovo kallade på mig till den här landslagssamlingen och jag tänkte – varför inte. I Sverige har jag aldrig blivit uttagen i något landslag, men jag har haft kontakt med både Albanien och Turkiet, konstaterar Edvin, som har dubbelt medborgarskap.

”Lärorikt att möta spelare från Premier League”

Kurtulus spelade 90 minuter i helgens seriefinal mot Degerfors och redan på söndag morgon satt han på flyget från Göteborg tillsammans med bland andra nya landslagskompisarna Erion Sadiku, Varbergs Bois, Ismet Lushaku, AFC Eskilstuna och Patriot Sejdiu, Dalkurd.

– Vi kom hem elva på kvällen från Degerfors och sedan var det bara att gå upp tidigt dagen efter för att åka till Göteborg.

Det var meningen att Kosovo även skulle ha mött Turkiet i veckan, men på grund av coronaviruset är den matchen inställd. Istället blir det bara kval mot England.

– Så klart kommer det att bli roligt och jag hoppas på speltid. Det är lärorikt att möta världsspelare från Premier League och se var man befinner sig. Sedan är det ju en bra chans att visa upp sig internationellt.

Trivs bäst som mittback

I HBK har Kurtulus hela tiden spelat högerback, men är egentligen mittback.

– Jag hoppas att jag får spela som mittback i Kosovo – för det är där jag trivs allra bäst.

ANNONS

När HP når honom i Pristina har han precis kommit till spelarhotellet.

– Jag har inte träffat de andra än. Laget tränade tidigare i dag och det ska bli kul att träffa alla på träningen i morgon.

LÄS MER: Mittbacken Kurtulus trivs till höger: ”Borrat ner huvudet”

ANNONS