HBK-kaptenens makalösa svit

Halmstads BK:s evighetsmaskin Andreas Johansson har inte missat en enda match på fem år. 38-åringen tycker fortfarande att fotboll är det roligaste som finns och känner inga ålderskrämpor.
– Jag har inte en tanke på att sluta, säger han.

ANNONS
|

När Johansson, eller Ante G som han kallas, på lördagen kliver in på Örjans vall mot nykomlingen Akropolis är det den meriterade försvararens 148:e elitfotbollsmatch i följd.

Senast han tvingades lämna återbud var den 25 maj 2015 när hans dåvarande lag IFK Norrköping mötte Gif Sundsvall på bortaplan.

– Vi väntade vårt andra barn då och att åka ända till Sundsvall kändes väl långt, men Janne (Andersson, tränaren) kämpade in i det sista för att övertala mig, säger Andreas Johansson och skrattar åt minnet.

– Till slut valde jag att stanna hemma och det var bra att jag gjorde det för två dagar senare föddes min dotter.

ANNONS

Inte skadad sedan 2012

I Norrköping bommade han totalt fem matcher, men i samtliga fyra andra fall handlade det om avstängningar och vi får faktiskt blicka åtta år tillbaka, till 2012, för att hitta en match där Johansson var borta på grund av skada.

– 2018 var det nära. Jag spelade sex matcher på sprutor sedan jag fått en smäll på foten, men jag klarade 90 minuter i varje match trots att det ömmade vid varenda bolltouch.

Under sin snart 20 år långa elitkarriär har Johansson klarat sig från allvarliga skador. Han hade lite småproblem under proffsåren i tyska Bochum, men i övrigt har det mest handlat om stukade fötter och ögonbrynsskador.

– Jag spräckte ett ögonbryn och fick sy nio stygn i Norrköping. Jag spelade på mittfältet då och för att inte förvärra allt så bytte jag plats med vår mittback så han kunde nicka undan bollen istället.

Vad har du gjort för att hålla dig fräsch under så lång tid?

– Jag tänker mycket på hur jag äter och sover och har under åren lärt känna min kropp – vad som behöver göras och så. Jag har alltid mått bra av att hålla i gång och är samtidigt lättränad. Förr kunde jag slå många crossbollar på träningarna, men det har jag slutat med för det sätter sig på höfter och i ljumskar. I den här åldern går det inte att nöta längre.

ANNONS

Kontrakt även nästa år

Andreas har kontrakt över 2021 - sedan får han ta nya beslut.

– Vi får se i vilken omfattning det blir i framtiden, men just nu har jag inte en tanke på att sluta. Jag tycker fortfarande att fotboll är jätteroligt och ska göra allt så bra som möjligt för klubben.

Inför Akropolismatchen toppar HBK tabellen och har övertygat så här långt – inte minst försvarsmässigt med bara två insläppta mål på sju matcher.

Det har Ante G med nya mittbackskollegan Joseph Baffo stor del i.

– Magnus (Haglund) har satt sin prägel på sättet hur vi ska spela och efter en inkörsperiod har allt satt sig. Under coronauppehållet kunde vi köra på ännu mer och ännu tydligare och efter alla timmar på planen har det blivit bättre och bättre.

”Han vet vad som gäller”

– Jag och Baffo har dessutom hittat ett bra samspel. Vi har lärt känna varandra och vet hur vi ska göra för att täcka upp, men han har varit i Tyskland och vet vad som gäller.

Mot Akropolis kan HBK:s förlustfria svit förlängas till sju matcher.

– Det har gått bra. Vi har släppt till väldigt få målchanser och borde haft fler poäng för i premiären mot Trelleborg skulle vi i sämsta fall ha fått 0-0. Efter den förlusten har vi tuggat på och vunnit på olika sätt. Det ger råg i ryggen inför fortsättningen.

ANNONS

LÄS MER: HBK jagar fjärde raka segern

ANNONS