HBK upp i delad ledning - vann seriefinalen

Först Gif Sundsvall. Sedan Degerfors. För andra gången inom loppet av en vecka avverkade Halmstads BK en toppkonkurrent och vann seriefinalen på Stora Valla. Thomas Boakye och Andreas Johansson såg med varsitt mål till att HBK gick ifatt värmlänningarna i toppen av Superettan.
– Lika eller sex poäng efter – det är stor skillnad. En härlig seger, myser Ante G.

|

Degerfors 0

HBK 2

(0-1)

Det är inte varje dag som lagkaptenen Andreas Johansson antecknar sig i målprotokollet.

Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.

Matchuret på Stora Valla hade tickat fram till den 73:e minuten när HBK fick hörna från vänster. Dusan Djuric slog den och efter en skarv vid främre stolpen av Samuel Kroon hamnade bollen hos Johansson som satte 2-0 i öppet mål.

Det var hans första för säsongen och det avgjorde toppmötet.

– I går sa Magnus (Haglund, managern) att han kände på sig att jag skulle peta in ett mål och det var verkligen skönt när den satt där, skrattar Andreas Johansson.

Han fortsätter:

– Jag var väl två meter från mållinjen när bollen damp ner framför fötterna och då stötte jag in den med en höger yttersida. Med tanke på matchens dignitet och vad det stod så var det ett viktigt mål.

HBK aggressivt från start

HBK var aggressivt redan från start och Degerfors hade svårt att få i gång sitt vägvinnande spel.

Thomas Boakye fick matchens första stora chans efter 18 minuter, men han avslutade svagt med ett skott en bit utanför.

Bättre gick det minuten senare.

Kroon sprintade loss på högerkanten och skickade in ett inlägg som en helt fri Boakye nickade i mål.

Degerfors spelade upp sig och jagade ett kvitteringmål. Hemmalaget var farligt på fasta situationer, men en kontring där HBK ville ha offside kunde ha blivit ödesdiger, men Victor Edvardsen sköt högt över.

Istället var Villiam Dahlström ytterst nära att göra 1-1 i 38:e minuten när han vände bort HBK-försvaret. Malkolm Nilsson Säfqvist var dock med på noterna och gjorde en strålande enhandsräddning.

– ”Malle” gjorde en stormatch. Vi är trygga i vårt försvarsspel och har nu tio nollor på 15 matcher – det är otroligt bra. Jättestarkt, tycker Andreas Johansson.

Degerfors satte press på HBK

Degerfors gjorde ett byte i paus. Axel Lindahl ersatte Daniel Janevski och den nyinkomne vänstermittfältaren snurrade direkt upp Edvin Kurtulus, men HBK-försvaret fick i sista stund undan bollen till hörna.

Lindahl hade sedan en jättechans efter ganska exakt timmen spelad. Ett inlägg från högerkanten letade sig ända bort till andra sidan av straffområdet, där degerforsaren var först på bollen, men nickade strax över.

Hemmalaget fortsatte att sätta press på HBK som trycktes allt längre ner i banan. Lindahl fick en ny chans innanför straffområdet, men på nytt täckte gästerna skottet.

– Vi jobbar stenhårt för varandra och när vi räddar genom att blocka så är det lika mycket värt för oss försvarare som ett mål framåt.

”Finns inga garantier”

I stället kom 2-0-målet oväntat när Andreas Johansson höll sig framme med dryga kvarten kvar, men Degerfors gav inte upp utan fortsatte att trumma på mot motståndarnas mål.

Bästa chansen hade Johan Bertilsson med en nick framför mål och med fyra minuter kvar räddade ribban storspelande Nilsson Säfqvist sedan en Andreas Bengtsson träffat snett innanför straffområdet.

Degerfors fortsatte jaga in i det sista, men HBK visade vilket lag som är försvarsstarkast i serien.

Den här gången var det defensiven som slog offensiven, som varit värmlänningarnas adelsmärke under säsongen.

– VI har tagit i snitt två poäng per match och det är bra, men det finns inga garantier i nästa halva av serien. Vi har fortfarande mycket att förbättra och det kommer vi att lägga ner ett oerhört arbete på att göra under hösten.