Markus Rosenberg inför avskedet: ”Halmstad var starten på allt”

Markus Rosenberg närmar sig slutet på karriären. Inför det stundande avskedet berättar Malmö FF-kaptenen om hur karriären tog fart under utlåningen till Halmstads BK 2004.
– Det var starten på allt, säger Rosenberg till podden Studio Allsvenskan.

ANNONS
|

Efter att ha skjutit upp pensioneringen från fotbollen ett par gånger närmar sig Markus Rosenberg slutet på karriären.

MFF-ikonen spelar på torsdagskvällen sin sista hemmamatch på Stadion i Malmö i Europa League-mötet med ukrainska Dynamo Kiev och stora hyllningar är att vänta. Därefter återstår bara den avslutande gruppspelsmatchen mot förre HBK-målvakten Kalle Johnssons FC Köpenhamn på Parken den 12 december.

37-årige Rosenberg har spelat 33 A-landskamper, varit utlandsproffs i Ajax, Werder Bremen, Racing Santander och West Bromwich, vunnit tre SM-guld med Malmö FF som han även lett till två Champions League-gruppspel och lika många i Europa League.

Rosenberg om HBK-året: ”Gick på moln”

Men Halmstads BK har också spelat en viktig roll i Markus Rosenbergs karriär, konstaterar huvudpersonen själv.

ANNONS

2004 fick den då 21-årige Rosenberg sitt stora genombrott på lån i HBK när han vann skytteligan på 14 mål, gjorde tio assist och sånär sköt SM-guldet till Örjans Vall.

– Det var starten på allt, säger Markus Rosenberg i podden Studio Allsvenskan.

– Jag fattade det efteråt, men det är för att man är så ung så man bara kör. Det var mer att man gick på moln över att man fick spela fotboll och fick den utvecklingen. Det var allt från att flytta hemifrån, flytta från Malmö till att jag byggde på mig rätt många kilon. Det var rätt mycket som skedde, inte bara att jag började göra mål utan jag fick spela kontinuerligt och fick en tränare där man hamnade i fokus.

Hade Janne Andersson som tränare

Den tränaren var Janne Andersson, i dag förbundskapten för Sverige.

– Han har säkert förändrats jättemycket. Det var hans första år som huvudtränare i Allsvenskan. Han var också väldigt engagerad. Det var en gemensam nämnare så redan där blev det väldigt bra.

Året i HBK slutade med en andraplats och stora silvret efter att HBK fått nöja sig med 1–1 i den sista och helt avgörande matchen hemma mot IFK Göteborg sedan Markus Rosenberg tvingats kliva av med en fotskada.

ANNONS

Efter utlåningen återvände Markus Rosenberg till Malmö FF innan han under våren skrev på för Ajax.

ANNONS