Stor lokal förankring i allsvenskt jagande HBK: ”Nyckeln för oss”

När HBK jagar en allsvensk plats i vinter gör man det med en stor majoritet spelare från närområdet. HBK:s manager Magnus Haglund konstaterar att jobba med lokala spelare är nyckeln för HBK.
– Det är det här man har velat sedan man var liten, säger Emil Tot Wikström vars moderklubb är Snöstorp/Nyhem.

ANNONS
LocationÖrjans Vall|
|

Halmstads BK är sju omgångar från att lyckas med målsättningen att ta sig tillbaka till Allsvenskan i vinter.

Man har gjort det med en övervägande majoritet spelare från närområdet – något som många år varit ett signum i klubbens arbete.

Bland spelarna som har tillhört HBK:s A-trupp under 2020 är 18 spelare från närområdet, nästan exakt två tredjedelar. Fem spelare har gått hela vägen genom HBK:s ungdomslag medan övriga börjat karriären i klubbar som IS Örnia, Alets IK, Oskarström IS, Getinge IF, BK Astrio, Laholms FK, IF Leikin och Torup/Rydö FF.

– Det är fantastiskt! Det visar vilken region det här är för fotboll och hur bra klubben har varit genom alla år och fortfarande är med sitt arbete med akademin. Många spelare har kommit till akademin och blivit A-truppsspelare den vägen, säger HBK:s manager Magnus Haglund.

ANNONS

Han konstaterar att själva upptagningsområdet trots allt är ganska begränsat.

– Vi har ett ganska litet upptagningsområde, men vi lyckas få upp många spelare. Det handlar om södra Halland, upp till Hylte och till Getinge och lite till som det egentligen är givet att gå till oss. Så vi får ut mycket av ett litet upptagningsområde.

– Men vi är stolta över det och detta är, som jag sagt tidigare, nyckeln för oss att jobba närproducerat eftersom vi inte på långa vägar har ekonomi för att värva in färdiga klasspelare. Det finns inte ekonomiskt utrymme för det utan vi får skapa det själva och hitta spelare som kostar mindre utifrån men som vi ändå tror kan få stor verkningsgrad i vår miljö, som Samuel Kroon är ett exempel på.

Tot Wikström har kämpat för att nå A-laget i HBK

Emil Tot Wikström började sin fotbollskarriär i Snöstorp/Nyhem som ung, och valde att ta steget över till HBK året efter jämngamle lagkamraten Gabriel Gudmundsson, som i fjol såldes till Groningen, gjorde samma flytt.

I år har 21-åringen fått sitt genombrott i HBK där han etablerat sig i startelvan och är en av fem spelare som HBK också förlängt med under året där alla är från närområdet.

– Det är jättekul. Man har kämpat och krigat och ser att man fått chansen. Det är det här man har velat sedan man var liten, att få A-lagskontrakt och spela på den här nivån. Det är jättekul att jag fått chansen att visa att jag ska vara här, säger yttermittfältaren.

ANNONS

Han menar att det handlar om att jobba hårt och inte ge upp när det tar emot för att nå hela vägen.

– Jag hade en sådan period när jag var rätt ung. Jag ville bli målvakt men fick inte bli det för föräldrarna, men jag hade nog blivit för kort ändå, säger han och ler.

Var det alltid givet för dig att det var till HBK du ville komma?

– Nej, i den åldern ville jag nog skippa Allsvenskan helt och gå direkt till La liga, skrattar Emil innan han blir allvarlig igen.

– Det var nog rätt givet.

Tacksam för tiden i moderklubben

Samtidig är han tacksam för vad tiden i moderklubben Snöstorp/Nyhem gav.

– Jag är jättenöjd att jag spelat i Snöstorp innan. Som liten ska du ha kul även om du vill ha ett bra lag och ledare men det har många lag runtomkring här. Men vid en viss ålder blir det mer tävling och då kände jag att jag ville börja tävla på riktigt.

Du har förlängt och slagit dig in i HBK i år, hur går framtidstankarna nu?

– Nu tänker jag bara på slutet av den här säsongen, att vi ska göra allt för att ta oss upp, säger Emil Tot Wikström.

ANNONS

LÄS MER:En anfallare ut – en anfallare in i HBK

LÄS MER:Inget hybridgräs på Örjans vall före 2025

ANNONS