Torbjörn Arvidsson: ”Vet inte vem som känner sig helt säker”

Ingen smak har förbytts till en smak av – mentol. Men när det gäller corona tycker Torbjörn Arvidsson att fotbollen har hanterat utmaningen så gott det går.
– Men därifrån till att känna dig 100 säker tror jag aldrig du kommer, säger HBK:s assisterande tränare.

ANNONS
|

Det var i september efter bussresan från bortamötet med Akropolis som flera i HBK:s ledarstab utvecklades symtom och testade positivt för covid-19.

I dag har totalt 13 spelare och ledare i klubben drabbats i olika omgångar.

– Ingen av oss blev tufft drabbad. Reine (Almqvist) släpade efter lite mer, men annars var vi däckade i några dagar, men rätt snabbt på bättringsvägen, säger Torbjörn Arvidsson när han ser tillbaka på första fallen som drabbade klubben.

I Arvidssons fall försvann bland annat smak och lukt, en vanligt förekommande konsekvens av viruset.

Det dröjde flera månader innan de sinnena började fungera så smått igen, men ett halvår senare har de inte återvänt helt. I stället för ingen smak känner Arvidsson numera en mentolliknande smak i munnen.

ANNONS

– En del säger att det blir en metallisk smak, men det kan jag inte riktigt jämföra med utan det är mer åt mentol som tandkräm som sitter på tungan och i gommen. Det går jag nästan jämt runt med. Det gör också att det inte blir lika trevligt att äta kålpudding, skrattar han.

Rapport visar hur många klubbar som drabbats

HBK har inte varit ensamma att drabbas i fotbollsfamiljen.

I december presenterade intresseföreningen Svensk Elitfotboll (Sef) en rapport om covid-19:s påverkan på elitfotbollen på herrsidan under fjolåret. Där står bland annat att av 32 elitklubbar var det bara 5 som inte har haft något bekräftat fall av covid-19. Totalt har 123 av 916 spelare bekräftats smittade men i rapporten säger samtliga 32 elitklubbar också att de inte sett något bevis för att det förekommit smittspridning mellan klubbar i samband med match eller inom klubben i samband med fotbollsträning.

I fotbollens fall har man utöver rekommendationerna som finns i samhället även följt egna coronaprotokoll.

Känner du att protokollen har räckt till och att ni har känt er säkra?

– Jag vet inte vem i samhället som känner sig fullt säker i allting. Det var den chansen vi fick att fortsätta arbeta, men vi har försökt vara så duktiga i situationen som möjligt. Därifrån till att känna dig 100 säker tror jag aldrig du kommer upp på.

ANNONS

Finns det något mer som fotbollen kan göra som du ser det?

– Det är väl målfirandet som man ska bli än mer duktig på för att vara någon procent än mer säker, säger Torbjörn Arvidsson.

Under 2020 anmäldes hela 279 målfiranden till Svensk Elitfotbolls Disciplinutskott just för alltför okontrollerade glädjeyttringar i samband med mål. Men man kunde under 2020 inte härleda något covid-19-fall till målfirande på planen.

Ska vaccinera sig

Idrott på elitnivå har fått fortsätta. Hur ser du på det valet?

– Det blir en jämförelse mellan yrken, vilka ska få fortsätta och inte? Jag tycker att med de protokoll och de restriktioner som är gjorda är min känsla att vi gör det på ett bra sätt. Och utanför yrket är vi en del av samhället.

Känner du dig tryggare för att du har haft covid-19 när du är ute?

– Det finns med mig, det gör det. Men jag upplever inte själv att jag förhåller mig på något annat sätt. Jag hade nog tänkt likadant med eller utan covid.

– Samtidigt går jag inte runt och är rädd eller nervös för något heller. Men respekt och så mycket jag kan tänka på det gör jag det.

Kommer du vaccinera dig?

ANNONS

– Ja, när jag får chansen så gör jag det.

Arvidsson hoppas publiken får återvända

2021 hoppas Torbjörn Arvidsson att en sak blir annorlunda på fotbollsarenorna i landet. Att publiken får återvända.

– Det har jag saknat i fotbollen och kanske i stora delar för att vi har haft ett framgångsrikt år, att kunna få den vinningen och känslan med vår publik. Tillsammans blir glädjen mycket större.

LÄS MER:H/H-stjärnan Ellen Amaral övertygad att hon haft covid-19 två gånger

LÄS MER:Över 600 lokala matcher har ställts in under pandemin

ANNONS