Viktor Ljung om vägen tillbaka efter korsbandsskadan: ”Den känslan är den värsta”

Fyra månader efter operationen har Viktor Ljung så smått börjat träna med HBK-truppen igen. Nu berättar han om den tunga perioden efter skadan – och om att vilja ge tillbaka till Magnus Haglund för HBK-managerns stöd.
– Förhoppningsvis kan man vara med i höst, säger HBK-backen.

ANNONS
LocationÖrjans Vall|
|

Efter fyra år i Helsingborgs IF, norska Levanger och IFK Värnamo vände Viktor Ljung hem till HBK i vintras.

Men det blev bara ett par försäsongsmatcher. Sedan kom smällen.

På en februariträning i Kombihallen fastnade ytterbacken i konstgräset. Bedrövad fick han beskedet att han dragit på sig karriärens andra korsbandsskada.

– Vi tror att vi körde tre mot tre i Kombihallen och jag skulle ta mig förbi på kanten och fick bollen lite för långt fram. När jag ska vända hem igen fastnar jag i gräset. Lårbenet kändes som att det åkte över (knäet) samtidigt som det vrids. Det var ingen skön känsla, minns Viktor Ljung.

ANNONS

Det låter hemskt?

– Ja, jag gillar inte konstgräset i Kombihallen överhuvudtaget. Det blir grusskor och mindre dubbar hädanefter om vi kör där.

Likheter och skillnader med skadan i HIF

Fem månader har gått sedan den oturliga dagen.

Fyra månader sedan operationen som gjordes i början av mars.

Likheterna finns med korsbandsskadan 2016. Då hade Viktor Ljung värvats till Helsingborgs IF, men redan i den första allsvenska matchen borta mot Gefle skadade han korsbandet.

Men det finns också skillnader.

2016 tog det över ett år innan Viktor Ljung spelade match igen. Den här gången har rehabiliteringen gått betydligt snabbare.

– När man hört andra ska det inte ta så lång tid egentligen. Jag fick också lite komplikationer efter det och det tycker man inte att det ska vara efter så lång tid. Tidsmässigt känns det bättre nu, säger Ljung.

På andra vis har skadeperioden varit jobbigare nu.

– Ja, för nu är man 29 år och jag är tillbaka i HBK som jag har strävat efter länge och så åker jag på detta direkt när det kändes bra under försäsongen. Jag hade bra fysik, orken kändes bra, jag hade kommit in i det ganska bra. Det var tungt.

Ljung tacksam över Haglunds stöd

Viktor Ljung har utbildat sig till personlig tränare och för att göra något positivt av en jobbig situation började han dela med sig av träningen via sociala medier till andra i samma situation.

ANNONS

– Sen är det alltid jobbigt när man är på Örjans att se grabbarna träna när man själv går in i gymmet. Den känslan är nästan den värsta.

– Man vet ju att man kommer tillbaka, men däremellan måste man vara stark.

Viktor Ljung är tacksam över det stora stödet från lagkamrater och ledare i HBK. Inte minst managern Magnus Haglund.

– Magnus ringde mig minst fem-sex gånger i början och kollade hur jag mådde. Det uppskattade jag oerhört. Så var det inte alls i HIF. Det stärkte mig och gör att man verkligen vill komma tillbaka och visa att han inte gjorde fel som tog tillbaka mig.

LÄS MER:HBK-backen Viktor Ljung opererad: ”Tillbaka om fem månader”

Bakkioui optimistisk om Ljungs rehab

De senaste passen har Viktor Ljung så smått börjat vara med övriga truppen i vissa moment, som kvadraten.

– Från det här läget är han på väg framåt. Vi väntar inte på något utan han ska vänja sig och knäet vid att spela fotboll igen. Han ska ha tempo och kondition. Om en månad räknar jag med att han är med laget. Det känns fantastiskt positivt, säger HBK:s sjukgymnast och korsbandsexpert Simon Bakkioui.

Viktor Ljung trivs med att ha Bakkioui som driver på honom.

– Jag älskar det. Han har samma jargong mot alla, vissa kanske inte klarar av att bli tillsagda att göra det och det, men jag blir bara taggad. Jag bollar också mycket med Simon gällande träning och kroppen.

ANNONS

LÄS MER:HBK-spelaren tillbaka i truppen efter skadan

Ljung hoppas på spel i höst

Från sidan har han följt HBK:s start på Superettan som gett två segrar och en topplacering av Superettan.

– Det ser riktigt bra ut. Många matcher har varit roliga att se. Från utsidan tycker jag att det känns bättre än någonsin i starten av en säsong. Det är bara att fortsätta gnugga och inte sväva iväg.

Eftersom coronapandemin försenade seriestarten finns det goda chanser att Viktor Ljung kan vara tillgänglig för spel i höst.

– Vi spelar den sista matchen den 5 december så förhoppningsvis har man många månader som man är i god form och kan konkurrera på allvar. Det är bara att hoppas att vi är med och krigar i toppen där mot slutet.

Samtidigt konstaterar han att det får ta den tid det tar att bli redo igen.

Och där är det en trygghet att kontraktet med HBK även sträcker sig över nästa år.

– Så då får jag chansen att hitta och visa en grym form. Annars hade man kanske fått en annan stress så det är en lite lugnande känsla.

Tänker du något på hur det blir att kliva in på Örjans Vall igen?

– Dagligen eftersom jag är här varje dag. Jag tänker genast tillbaka på 2014 när det gick så bra både för mig och klubben. Det är dit man vill igen.

ANNONS
ANNONS