Häckens Mostapha El Kabir gör 1–0 på straff under söndagens allsvenska premiär mellan Häcken och Kalmar FF på Bravida arena.

Inbytt El Kabir matchvinnare för Häcken

Nyförvärvet Moestafa El Kabir ordnade tre poäng för Häcken i den allsvenska premiären i fotboll. Han hade varit på planen i tre minuter när han sköt in segermålet på straff.

|

Det var en ojämn batalj på Hisingen. Häcken radade upp chanser men fick inte hål på Kalmarförsvaret. I den 71:a minuten aviserade Häckentränaren Andreas Alm dubbelbyte och in på planen kom nyförvärvet Moestafa El Kabir.

Tre minuter senare hade han gjort 1–0 till Häcken och ordnat säsongens första trepoängare.

Upprinnelsen var en genomspringning av Daleho Irandust till höger i straffområdet. Kalmars Chima Akas hann inte med och straffen var odiskutabel. El Kabir stegade fram till straffpunkten och slog bollen till höger utan chans för Lucas Hägg Johansson i Kalmarmålet.

- Av alla som var på planen var jag den mest självklara straffskytten. Jag såg ingen annan gå fram till bollen, säger Moestafa El Kabir med ett stort leende.

Dominerade från start

Segern var välförtjänt. Trots motvind i första halvlek fick Häcken till flera heta målchanser: Nasiru Mohammed nickade i ribban, Paulinho cykelsparkade tätt utanför och Alhassan Kamara hade både en språngnick och ett skott som kunde ha resulterat i mål.

Kalmartränaren Nanne Bergstrand var inte nöjd trots att försvaret under ledning av Viktor Elm höll tätt länge.

- Vi kommer för djupt ner och får svårt att spela oss loss, säger Nanne Bergstrand.

Men han vill inte skylla på sena avbräck i laguppställningen. Beskeden att backen Viktor Agardius och forwarden Måns Söderqvist inte var tillgängliga för spel kom först på matchdagen.

Tajming i djupled

Häckentränaren Andreas Alm var däremot nöjd, inte minst med El Kabirs inhopp.

- Han gör ju flera saker med hög kvalitet. Han har bra tajming i djupled. Motståndarna kommer kanske ihåg den spelare han var när han spelade tidigare och de ger honom lite extra utrymme.

El Kabir själv säger att det bara är början.

- Jag har inte spelat match sedan slutet av januari. Nu får jag jobba på kondition och matchtempo. Om ett par veckor är jag i form igen, säger han.

Kriga i toppen

Kontraktet med Häcken gäller fram till VM-uppehållet. Vad som händer sedan är en öppen fråga. Men om dagens insats är en värdemätare kan man räkna med att sportchefen Sonny Karlsson kommer att göra allt som står i hans makt att få behålla Moestafa El Kabir. Det krävs målskyttar om man ska kriga i toppen. Och El Kabir tror att det är där laget hör hemma.

- Vi är starka, bollskickliga och farliga. Vi har allt ett topplag ska ha. Sedan vill vi vara ödmjuka och vill inte skapa för stora förväntningar. Men det är bra att börja med tre poäng.

Häcken lyckades däremot inte leva upp till ryktet som laget med det snabbast målskyttet i premiäromgången. Sedan säsongen 2000 har Häcken haft allsvenskans snabbaste premiärskytt sex gånger, mer än något annat lag i allsvenskan. Senast 2016 var det Paulinho som gjorde första målet efter fem minuter.

Fakta: Häckens snabba premiärmålskyttar

2000: Kim Källström, 56 sekunder

2001: Kim Källström, 14 minuter

2006: Teddy Lucic, 5 minuter

2010: Paulinho, 20 minuter

2011: Rene Makondele, 2 minuter

2016: Paulinho, 5 minuter

Källa: Svensk fotboll