Hammersbacken Martin Vaakanainen missar resten av säsongen

Tre matcher i rad hoppade axeln ur led.
Nu är det klart att Hammers viktige back Martin Vaakanainen tvingas till operation och missar resten av säsongen.
– Det är viktigt för mig och min hockeykarriär att jag får ordning på min axel, säger 26-åringen.

ANNONS
LocationHalmstad arena ishallen|
|

Halmstad Hammers får klara sig utan ytterligare en viktig spelare i Hockeyettans fortsättningsserie i vår.

Efter att David Stenbacka valt att sluta på grund av motivationsbrist står det klart att storväxte backen Martin Vaakanainen måste operera sin skadade axel och missar resten av den här säsongen.

26-åringen fick beskedet under fredagen.

– Förhoppningsvis blir jag inte borta längre än att jag kan vara fit for fight till nästa säsong. Men det är en omfattande operation eftersom det är axelleden och den är en så pass komplicerad led, säger Martin Vaakanainen.

Vaakanainens axel hoppar ur led

Det var i matchen mot Mörrum precis före jul som backen för tredje matchen i rad han spelade kände hur axeln hoppade ur led.

ANNONS

– Det blev sista droppen, men ska man hårdra det började det kanske för några år sedan när jag skadade ac-leden i axeln första gången. Sedan drog jag ac-leden i sista träningsmatchen inför säsongen också. Och när jag sedan hade rehabat i sex veckor började axeln hoppa ur led.

Först var det efter en närkamp, därefter en lättare närkamp och senast efter en vanlig direktpassning. Det har skapat en osäkerhetskänsla.

– Det gör väldigt, väldigt ont men smärtan kan jag leva med, det är man ganska van vid som hockeyspelare. Men mot Mörrum var det bara en passning så hoppade den ur led. Då är det väldigt skört. Det är den osäkerheten som gör att det inte fungerar. Man kan inte prestera på topp när kroppen inte är som den ska.

Hammers värvar inte någon ersättare

Martin Vaakanainen vet flera hockeyspelare som fått längre och bra hockeykarriärer efter samma operation.

– Det är viktigt för mig och min hockeykarriär att jag får ordning på min axel. Det är inget att sticka under stolen med.

Inom två veckor ska han träffa en kirurg för att hitta en operationstid, men när den kan ske med tanke på den pandemi som pågår är osäkert.

– Jag har full förståelse för att operera en axel kanske inte är väldigt prioriterat just nu och att det finns annat som vården måste fokusera på, säger han lugnt.

ANNONS

Han är dock optimistisk när det gäller Hammers möjligheter i fortsättningsserien.

– Jag tror stenhårt på vårt lag och den kapacitet vi besitter. Sedan är det en del saker vi ska jobba med och som vi måste jobba med. Det vet vi om. Kan vi göra det och dra åt samma håll kan det bli väldigt bra tror jag, säger Martin Vaakanainen.

Halmstad Hammers sportchef Niklas Söderström säger att klubben inte planerar att ta in någon ersättare på backsidan.

– I dagsläget känner vi att vi inte behöver göra något med (Ludvig) Wulff som spelat i stället och vi har kvar Hugo Gabrielsson eftersom Frölunda inte startat upp den verksamheten (J20) än så länge, säger Niklas Söderström.

ANNONS